Oblečení a boty v ČR nejdražší z nových členských zemí EU

05.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 5. července (zpravodaj ČTK) - Oblečení a boty jsou v České republice a na Kypru nejdražší ze všech nových členských zemí EU. Ceny jsou dokonce o pět procent nad průměrem celé Evropské unie. Vyplývá to z tabulek statistického úřadu Eurostat.

Za stejné oděvy a obuv zaplatí český zákazník sice nepatrně méně než německý, ale mnohem více než francouzský. Ve Francii totiž ceny dosahují 93 procent evropského průměru. Čech vydělá na nákupu bot a oblečení i v případě, že si zajede do sousedního Maďarska, Polska či na Slovensko.

Pánské oblečení je v ČR dražší o deset procent než průměrně v EU, dámské boty o 15 procent. Laciněji se v Česku pořídí jen dětské oblečení, a to o dvě procenta, a dětské botky o sedm procent.

Nejnákladnější je ze sledovaných zemí se oblékat na Islandu, kde jsou ceny o 49 procent nad průměrem EU, a v Norsku, kde ceny převyšují průměr EU o 34 procent. Dosti vysoko nad průměrem se pohybují také Švýcarsko (o 17 procent), Švédsko (o 14 procent), Itálie (o 12 procent) a Dánsko (o deset procent).

Lacino je v baltských státech, v Polsku, Maďarsku, na Slovensku; ze starých členů se vyplácí kupovat oblečení a boty ve Francii. Ceny v Rumunsku a Bulharsku, které mají do Evropské unie vstoupit v roce 2007, se pohybují jen kousek nad polovinou průměru EU (55 a 58 procent).

Eurostat sdělil, že národní statistické úřady zkoumaly pro tento účel 285 srovnatelných druhů zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK