Americké akcie v úterý zpevnily za podpory výsledků Wal-Martu

06.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 6. července (ČTK) - Americké akcie v úterý zpevnily, když zpráva o vysokém červnovém obratu maloobchodního řetězce Wal-Mart utlumila obavy některých investorů, že vysoké ceny ropy omezují spotřebitelské výdaje. Na devizovém trhu dolar klesl ze 14měsíčního maxima.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů vzrostl o 0,66 procenta na 10.371,80 bodu. Ještě lépe si vedl index technologického trhu Nasdaq, který stoupl o 1,04 procenta na 2078,75 bodu.

Akcie Wal-Martu stouply o 3,2 procenta poté, co největší maloobchodní firma na světě ohlásila, že tržby v obchodech otevřených alespoň jeden rok v červnu stouply o 4,5 procenta. "Čísla z Wal-Martu rozhodně pomohla," řekl Owen Fitzpatrick z newyorské pobočky Deutsche Bank. "Ropa za 60 dolarů neznamená konec světa, stále můžeme mít slušné údaje o spotřebitelských výdajích," dodal.

Během dne zpevňovaly i akcie ostatních maloobchodních společností. Maloobchodní složka indexu Standard & Poor vzrostla o dvě procenta.

Rovněž akcie z technologického sektoru šly nahoru. Pomohly jim zejména akcie počítačových firem Apple a Gateway. Apple zpevnil o 4,1 procenta pod vlivem zvýšeného odhadu zisku ve třetím čtvrtletí a akcie Gateway vzrostly o 6,7 procenta, když firma ohlásila získání významné státní zakázky.

Růst cen ropy jako vždy podpořil akcie ropných společností, jejichž vzestup se pohyboval nad třemi procenty. Cena americké lehké ropy k dodání v srpnu v úterý v New Yorku stoupla na 59,59 dolaru za barel.

Dolar v úterý nakonec klesl ze 14měsíčního maxima vůči koši hlavních měn. Investoři totiž zaujali opatrnější postoj před páteční zprávou o vývoji zaměstnanosti v USA. Příznivá zpráva by znamenala, že Fed nepřeruší sérii zvyšování úrokových sazeb a atraktivita dolaru se zvýší.

V závěru obchodování euro vůči dolaru zpevnilo na 1,1920 USD z evropského úterního závěru na 1,1888 USD. K japonskému jenu dolar posílil na 112,12 JPY z předchozích 111,93 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK