Ceny ropy se přiblížily 60 dolarům, v USA hrozí hurikán

06.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SINGAPUR 6. července (ČTK) - Ceny ropy se dnes přiblížily k 60 dolarům za barel. Přispělo k tomu očekávání tropické bouře v Mexickém zálivu, což přineslo obavy, zda budou americké rafinerie v oblasti schopny dodávat dostatečné množství ropných produktů.

Cena americké lehké ropy v Asii stoupla o 27 centů na 59,86 dolaru za barel a prodloužila tak úterní nárůst o 87 centů v New Yorku. Severomořská ropa Brent v Londýně zdražila o 23 centů na 58,52 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

"Hrozba hurikánu jistě zvýšila obavy lidí, zda rafinerie zvládnou vyrábět dostatek produktů, zvláště v době vysoké poptávky po benzinu," řekl analytik Daniel Hynes z ANZ Institutional Banking.

Tropická bouře Cindy je hrozbou pro ropnou infrastrukturu v Mexickém zálivu, kde se nachází čtvrtina amerických kapacit produkce ropy a plynu. Na síle nabírá také bouře Dennis v Karibském moři.

Podle amerických úřadů se již denní produkce ropy a plynu v zálivu snížila o tři procenta, protože ropné společnosti evakuovaly některé dělníky z těžebních plošin.

Ceny tlačí vzhůru také spekulanti kvůli obavám, že špičková zimní poptávka nebude kryta dodávkami, zvláště topného oleje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK