Exim Tours vybírá egyptské bakšišné v Česku, ostatní to neplánují

14.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. července (ČTK) - CK Exim Tours vybírá bakšišné, které je zvykem platit v orientálních zemích, od klientů již v Česku. Podle mluvčí CK Hany Labudové je to jednodušší, průhledné a zcela v souladu s právními předpisy. Vybrané peníze poté kancelář platí v Egyptě tamním podnikatelům. Ostatní CK většinou jen upozorňují klienty, že po nich spropitné může být na místě od tamních podnikatelů vyžadováno.

Žádná další velká CK přitom o vybírání poplatků na bakšišné v Česku neuvažuje. Jde podle nich o neoficiální platbu, kterou klienti mohou a nemusí zaplatit. CK by ji navíc jen stěží mohla oficiálně účtovat, řekl mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Podle Labudové Exim Tours vybíráním poplatku v Česku neporušuje žádné předpisy a klienti to naopak vítají. Vzhledem k placení bakšišného na území ČR a jeho řádného účtování v žádném případě nemůže dojít k obcházení daňových zákonů, řekla. "Přesvědčili se o tom i pracovníci finančního úřadu, kteří v tomto týdnu, patrně v reakci na informace médií o problémech s výběrem bakšišného, provedli v cestovní kanceláři Exim Tours kontrolu," dodala.

Podle Labudové má Exim Tours tuto částku uvedenu v případě zájezdů do Egypta v cestovní smlouvě. Její zaplacení klientům řádně dokladuje. Klient platí v případě pobytového zájezdu k moři 450 korun a na poznávacím zájezdu 650 korun. V Egyptě je bakšiš často jediným příjmem lidí pracujících v cestovním ruchu a je součástí místní kultury, řekla mluvčí. Jeho poskytování je fakticky nezbytné.

Čedok i Fischer své klienty upozorňují na to, že bakšišné po nich mohou na místě Egypťané ať již v hotelu nebo za dopravu požadovat. Podle mluvčího Čedoku Tomáše Brejchy se pohybuje kolem deseti dolarů. Platbu většinou vybere dopravce, který veze klienty do hotelu z letiště na začátku zájezdu a místní podnikatelé si ho pak přerozdělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK