HN: Union banka prodává miliardové dluhy Invesmartu

15.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. července (ČTK) - Konkurzní správkyně zkrachovalé Union banky Michaela Huserová se rozhodla prostřednictvím veřejného výběrového řízení prodat dvě mnohamiliardové pohledávky za společnostmi Invesmart a Union Group. Píšou to Hospodářské noviny. Podle interních záznamů banky činí hodnota pohledávky za Invesmartem 2,5 miliardy korun, pohledávka za Union Group přesahuje 965 milionů korun.

Velké částky za tyto pohledávky však podle HN konkurzní správkyně nezíská. Invesmart zřejmě peníze nemá, jinak by je do Union banky investoval, a Union Group je v úpadku, píše deník. Invesmart se stal spolu s Union Group dlužníkem banky poté, co převzal takzvané speciální úvěry, které banka poskytla spřízněným firmám. Jako protihodnotu získal akciové podíly Union banky a Union Group.

Jde již o druhý pokus o prodej pohledávek. Správkyně na jaře nabídla tyto dluhy státu, aby se pojistil proti případné mezinárodní arbitráži, kterou Invesmart hrozil. Ministerstvo financí to ale odmítlo s tím, že se proti ČR žádná arbitráž v tomto směru nevede.

Jediným kritériem prodeje bude nabízená cena. Prodejem pohledávek skončí zpeněžování majetku banky, která je od května 2003 v konkurzu. Na účtu správkyně jsou nyní tři miliardy korun, které po odečtení nákladů ze soudních sporů slíbila správkyně rozdělit mezi věřitele, uvedly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK