ČSÚ: Ceny pohonných hmot nadále rostou

15.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. července (ČTK) - Ceny pohonných hmot nadále rostou. Litr nejpoužívanějšího benzinu Natural 95 stojí u čerpacích hmot 28,61 koruny. Za poslední dva týdny se jeho cena zvedla o 13 haléřů, vyplývá to z pravidelného šetření Českého statistického úřadu. Ceny ČSÚ zjišťoval v pondělí tohoto týdne.

Cena motorové nafty stoupla za dva týdny z 28,54 koruny na 28,61 koruny za litr. Za benzin Special 91 s přísadou platili motoristé v pondělí 28,04, což je o 12 haléřů více než v 26. týdnu. Zvýšila se rovněž cena zkapalněného plynu LPG, a to o čtyři haléře na rovných 13 korun za litr.

Podle údajů společnosti Webfarm, která pohyb cen pohonných hmot rovněž sleduje, stál Natural 95 v pondělí průměrně 28,50 koruny za litr, což bylo o šest haléřů více než před týdnem. Pohonné hmoty v České republice zdražují od konce ledna. Tehdy stál litr naturalu zhruba 24,30 koruny. Ceny podle analytiků ještě porostou.

Tuzemské ceny pohonných hmot s určitým zpožděním reagují především na světové ceny ropy a kurz koruny k americkému dolaru. Dnes ceny ropy v Asii obnovily růst a americká lehká ropa se vrátila nad 58 dolarů za barel. Obchodníci se bojí tlačit ropu dolů v situaci, kdy kvůli hurikánům hrozí narušení dodávek suroviny na americký trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK