Nova, Prima: Zemědělci žádají po posunutí termínu senosečí

15.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. července (ČTK) - Čeští zemědělci se rozhodli žádat Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) o prodloužení termínu senosečí, za které získávají státní dotace. Aby peníze od státu získali, museli louky posekat do dnešního dne. Řada farmářů to však nestihne. Informovala o tom televize Nova a televize Prima.

Zemědělci jednotný termín pro celou Českou republiku kritizují. "Je to termín, kdy je dlouhodobě prokázáno, že travní porosty jsou již zralé na první seč," zdůvodnil Primě stanovení termínu Hugo Roldán z ministerstva zemědělství.

Zemědělci přesto nemusí podle Primy o dotace přijít. Do dnešního dne mohli podat odvolání, která obsahuje zdůvodnění, proč nemohli louky posekat. Přijatelným důvodem jsou například nadměrné srážky, nebo hnízdění zákonem chráněných ptáků.

Novou oslovení zemědělci shodně tvrdí, že na vině je počasí, protože začátkem července hodně pršelo. Kdyby trávu posekali, mohla by shnít. "Zda žadatelé mají na udělení této výjimky nárok, budeme posuzovat podle toho, jaké dostaneme meteorologické mapy," řekla Nově mluvčí SZIF Jitka Sluková. Farmářům se to nelíbí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK