MfD: Na letiště se možná vrátí stanoviště taxislužby

16.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. července (ČTK) - Na letišti v Praze-Ruzyni budou možná opět štafly pro vozy taxislužby. Česká správa letišť o zřízení stání pro vozidla taxislužby jednala s Cechem taxikářů a obě strany dospěly k dohodě, píše sobotní pražská příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Dnes - po špatných zkušenostech s taxikáři - mohou na lukrativních místech před terminálem letiště stát jen dvě firmy smluvních přepravců.

"Po jednání Cechu taxikářů s Českou správou letišť se našlo schůdné řešení," řekla listu mluvčí správy letišť Anna Kovaříková. Zřízení štaflů je pouze jedním bodem rozsáhlejšího plánu na celkové řešení dopravy před letištní halou. Překážkou vybudování stání pro taxislužbu však mohou být přísné bezpečnostní požadavky v okolí letiště, napsala MfD.

Většina taxikářů jednání o zřízení štaflů vítá. "Je to dobrý nápad a vyřeší to problémy, které před halou mezi taxikáři a řidiči smluvní přepravy jsou," míní majitel jedné z pražských taxislužeb Vladimír Fiala. Někteří řidiči taxi však upozorňují na špatné zkušenosti se štafly v roce 1996. Tehdy mnozí taxikáři šidili své zákazníky a v rámci boje o zákazníky nebyly výjimkou rvačky. Správa letišť proto už po devíti měsících štafly zrušila, připomněla MfD.

Jednání taxikářů se správou letišť začalo poté, co správa zavedla nový způsob řešení dopravy u terminálu a znemožnila taxikářům vjíždět před odbavovací halu. Po protestech taxikářů však nakonec opatření zrušila. K urychlení jednání mezi oběma stranami zřejmě přispěl i případ dispečera jednoho ze smluvních přepravců, který nedávno před letištěm napadl jednoho z cestujících. Policie ho obvinila z výtržnictví a ublížení na zdraví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK