TV Praha a TV Hradec Králové přestaly vysílat

16.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. července (ČTK) - Regionální televizní stanice TV Praha a TV Hradec Králové ode dneška nevysílají svůj program, přestože jejich licence je platná do roku 2008. O zastavení výroby programu pro stanice rozhodla tento týden společnost RTV Galaxie.

Důvodem zastavení výroby programu pro stanice jsou podle RTV Galaxie ekonomické důvody a "neúnosná finanční zátěž", ale také podle mínění společnosti zdlouhavý postup Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta zhruba půl roku řeší převod licence z původního vlastníka Martina Kindernaye na RTV Galaxii.

Kindernay ve čtvrtek ČTK řekl, že doufá v obnovení programu; zákon mu přitom umožňuje se souhlasem rady vysílání přerušit. Na zastavení stanic reagovala například síť UPC tím, že ve své kabelové nabídce Mini nahradila programy TV Praha a TV Hradec Králové vysíláním infokanálu, od pondělí jej pak vystřídá stanice Deutsche Welle.

Spory kolem licence trvají již několik let a důsledkem je i hrozba arbitráže vůči České republice za zmařenou investici. Kindernay obdržel od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci pro svou TV3 již v roce 1996; od roku 2000 přitom využíval služeb lucemburského investora EMV. Podle zákona může fyzický vlastník licence oprávnění vysílat převést na soukromou firmu, tu však musí stoprocentně vlastnit. Na podzim 2001 nejprve rada zamítla převod licence na společnost KTV, kterou sice stoprocentně vlastnil Kindernay, fakticky ji ale ovládala EMV.

Rada poté souhlasila s převodem licence na Kindernayem vlastněnou společnost RTV Galaxie, kterou posléze získala skupina GES Media Holding. Na základě získané licence začala vysílat TV Praha a TV Hradec Králové.

EMV se však proti nepřevedení licence na KTV rozhodla bránit u soudu, který loni v prosinci zrušil rozhodnutí rady o převodu. Tím se licence po třech letech vrátila Kindernayovi, který však již v mediálním průmyslu nepodniká a ani o tom podle svých slov neuvažuje. RTV Galaxie od ledna začala působit pouze jako servisní výrobní firma, Kindernay proto požádal o opětovný převod licence na RTV Galaxii. Tomu má napomoci i to, že se v červnu stal podle obchodního rejstříku opět stoprocentním vlastníkem společnosti RTV Galaxie, kterou před tím tři roky vlastnil GES Media Holding.

Rada dodnes převod licence neschválila, ani nezamítla, RTV Galaxie přitom očekávala navrácení licence "obratem". Místopředseda rady Jiří Šenkýř již dříve ČTK řekl, že důvodem možná pro někoho dlouhého rozhodování rady je snaha neudělat chybu, dodržování zákonných lhůt i to, že RTV Galaxie a Kindernay měli jednu dobu problém doložit stoprocentní Kindernayův podíl ve společnosti.

EMV se však nehodlá vzdát a uvažuje o arbitráži proti České republice. Hodnotu zmařené investice přitom na jaře vyčíslila na 45 milionů amerických dolarů (zhruba 1,13 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK