Americké akcie v pátek stouply díky dobrým zprávám o ekonomice

17.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 17. července (ČTK) - Americké akcie v pátek posílily díky zprávám o příznivém vývoji ekonomiky a nízké inflaci ve Spojených státech. Index technologického trhu Nasdaq tak zaznamenal již sedmý nárůst za sebou a uzavřel na novém letošním maximu.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů vzrostl o 0,11 procenta na 10.640,83 bodu. Index Nasdaq se zvýšil o 0,18 procenta na 2156,78 bodu. Za celý týden si Dow Jonesův index připsal 1,8 procenta a Nasdaq dvě procenta. Oba indexy zaznamenaly již třetí týdenní nárůst za sebou.

Americká centrální banka v pátek oznámila, že průmyslová výroba v USA v červnu vzrostla o 0,9 procenta a zaznamenala tak nejvýraznější přírůstek od února loňského roku. V celém druhém čtvrtletí však produkce meziročně stoupla jen o 2,1 procenta, tedy nejpomalejším tempem od druhého čtvrtletí 2003.

Vedle zprávy o výrobě byly zveřejněny také údaje o mírném růstu důvěry spotřebitelů, dále výrobní inflace, která zůstala v červnu beze změn, nebo informace o silném růstu zpracovatelského sektoru ve státě New York. Údaje jako celek podle pozorovatelů ukazují, že americká ekonomika výrazně roste.

Největší světová síť rychlého stravování McDonald's posílila o 4,7 procenta kvůli překvapivě příznivému odhadu výsledků za druhé čtvrtletí. Průmyslový konglomerát General Electric však mírně klesl kvůli neuspokojivé prognóze pro třetí kvartál, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar převážně posiloval, protože zprávy o dobrém vývoji ekonomiky a nízké inflaci podpořily očekávání, že americká centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. V závěru obchodování dolar vůči euru posílil na 1,2036 USD z 1,2081 USD ve čtvrtek večer v New Yorku. K japonskému jenu však nepatrně klesl na 112,15 JPY z předchozích 112,29 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK