EU naznačila snížení odhadu hospodářského růstu eurozóny

18.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 18. července (ČTK) - Hospodářský růst v eurozóně byl ve druhém čtvrtletí pomalejší, než se očekávalo. Oznámila to Evropská komise. Naznačila rovněž, že by navzdory očekávanému oživení podnikatelské aktivity ve druhém pololetí mohla snížit odhad růstu ekonomiky pro celý letošní rok.

"Ačkoli se jarní odhad komise, který letos počítá s růstem v eurozóně o 1,6 procenta, může nakonec ukázat jako trochu příliš optimistický, je zde spousta důvodů věřit, že s druhým pololetím roku uvidíme oživení," prohlásil komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia.

Ministři financí zemí eurozóny již minulý týden snížili odhad hospodářského růstu pro letošní rok na 1,3 procenta z předchozích 1,6 procenta. Za touto redukcí stály podle ministrů zčásti rekordně vysoké ceny ropy, které snižují disponibilní příjmy spotřebitelů a omezují poptávku.

Almunia uvedl, že růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl neuspokojivě pomalý. Zpomalení tempa růstu celosvětového zpracovatelského sektoru a stoupající ceny ropy totiž zasáhly podnikatelskou i spotřebitelskou důvěru.

Ve druhém pololetí by však měla ekonomika eurozóny oživit vzhledem ke známkám, že se blíží konec útlumu expanze světového hospodářství. Eurozóna by měla těžit rovněž z nízkých úrokových sazeb a ze slabšího eura, které je příznivé pro export.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK