Raiffeisenbank zvýšila řadu základních poplatků

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Raiffeisenbank od července zvýšila poplatky za transakce na přepážkách, a také po internetu či telefonu. V novém ceníku nadále zachovala i poplatek 300 korun za rušení účtu, který již většina tuzemských bank odstranila a další se k tomu chystají. V poslední době přitom sílí kritika drahých bankovních poplatků, píšou úterní Hospodářské noviny.

"Připravujeme svou obchodní strategii dlouhodobě. I přes změnu cen přímého bankovnictví budeme patřit mezi levnější banky," řekl listu mluvčí banky Tomáš Kofroň. Zdražením služeb na pobočce chce podle něj banka mj. motivovat klienty k transakcím přes sběrné boxy.

Například za jednorázový příkaz na přepážce zákazník banky od července platí 29 korun, místo dřívějších 25 korun. Poplatek za výběr hotovosti se zvýšil ze 30 na 50 korun, informují HN.

K takovému zvýšení frekventovaných poplatků jako v Raiffeisenbank nepřistoupila podle HN v posledních měsících žádná tuzemská banka. Podle průzkumu listu ani v nejbližší době žádná z významnějších bank zdražení poplatků pro drobné klienty nechystá.

Podle deníku za rozhodnutím zdražit poplatky stojí zřejmě tlak mateřské společnosti Holding Raiffeisen International Bank. Společnost se od jara obchoduje na vídeňské burze a noví akcionáři chtějí za svou investici jistotu vyšších výdělků.

Ministerstvo financí minulý týden uvedlo, že si klienti bank nejčastěji stěžují na poplatkovou politiku bank, kterou již delší čas kritizuje nejen MF, ale i některá média. Pověst bankovního sektoru v České republice je podle MF pošramocená a veřejnost žádá nápravu. Banky však s tímto tvrzením nesouhlasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK