USA znovu usilují o pokutu 280 miliard USD pro tabákové firmy

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 19. července (ČTK) - Americké ministerstvo spravedlnosti požádalo nejvyšší soud, aby zrušil rozhodnutí odvolacího soudu, které vládě zabránilo požadovat od tabákových firem pokutu 280 miliard dolarů. Pokuta byla vyměřena jako odškodné za klamání veřejnosti ohledně škodlivosti kouření. Informovala o tom agentura AP.

Vláda podala v roce 1999 žalobu na Altria Group a její tabákovou divizi Philip Morris USA, dále na British American Tobacco, R.J. Reynolds Tobacco, Ligget Group, Brown & Williamson, Carolina Group a Lorillard Tobacco z koncernu Loews. Žalovány byly rovněž dva výzkumné tabákové ústavy Tobacco Institute a Counsel for Tobacco Research.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že tabákové firmy konspirovaly s cílem oklamat veřejnost o rizicích kouření a o návykové povaze tabáku. Firmy se podle vlády rovněž v reklamě nelegálně zaměřovaly na děti. Kromě odškodného požaduje vláda přísnější pravidla reklamy a prodeje.

Obžalované firmy argumenty vlády odmítají a poukazují na to, že od roku 1998 výrazně změnily způsob prodeje cigaret i reklamu. V roce 1998 totiž tabákové firmy podepsaly dohodu s vládou, která zpřísnila pravidla prodeje a umožňuje dohled nad prodejem cigaret i nad jejich další distribucí.

Federální vláda původně chtěla tabákové firmy zažalovat o náklady na léčení kuřáků, to však soudkyně Gladys Kesslerová zamítla. Umožnila však právníkům ministerstva podat civilní žalobu na základě zákona o organizovaném vyděračství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK