Hewlett-Packard propustí deset procent zaměstnanců

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 19. července (ČTK) - Počítačová společnost Hewlett- Packard propustí 14.500 zaměstnanců, což odpovídá deseti procentům celkové pracovní síly společnosti. Jde o největší propouštění, o kterém rozhodl nový ředitel Mark Hurd. Cílem je podpořit zisky druhého největšího výrobce počítačů na světě a snížit náklady, vyplývá z dnešního prohlášení.

HP celosvětově zaměstnává kolem 150.000 osob. Propouštění se nejvíce dotkne pracovních míst v oblasti podpory, kam spadají informační technologie, lidské zdroje a finance. Nejmenší dopad bude mít v divizi prodeje a výzkumu i vývoje.

HP chce zahájit restrukturalizaci firmy a propouštění v posledním čtvrtletí fiskálního roku 2005, které začne v srpnu. Proces by měl trvat šest čtvrtletí. Celkové poplatky spojené s restrukturalizací by se měly pohybovat kolem 1,1 miliardy USD.

Ve fiskálním 2007 by měla restrukturalizace firmy přinést úspory kolem 1,9 miliardy USD. Snížení mzdových nákladů bude činit 1,6 miliardy USD. V příštím roce chce firma ušetřit 900 milionů až 1,05 miliardy USD. Tuto částku chce firma investovat do dalšího rozvoje, hlavně do zvýšení konkurenceschopnosti.

Mark Hurd je ředitelem společnosti od letošního dubna. Ve funkci nahradil Carly Fiorinovou.

Analytici očekávali, že Hurd se rozhodne propustit až 25.000 zaměstnanců. Současné propouštění je i přesto nejvyšší od roku 2002, které následovalo po akvizici konkurenční firmy Compaq Computer za 19 miliard USD.

Hewlett-Packard patří k nejvýznamnějším výrobcům počítačů a kromě toho vyrábí digitální fotoaparáty, tiskárny a mnoho dalších zařízení. Letos v květnu opustilo firmu 2000 zaměstnanců divize vyrábějící tiskárny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK