Do vlády míří plán, jak zrychlit růst ekonomiky na šest procent

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Na středeční jednání vlády míří plán, jak zrychlit růst české ekonomiky na šest procent a do roku 2013 dohnat průměr Evropské unie. Tzv. strategie hospodářského růstu, kterou nechal vypracovat vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn, počítá s velkými investicemi do infrastruktury, vzdělání, vědy a výzkumu. K růstu hospodářství by měly přispět i stovky miliard z fondů EU.

Zatímco v příštím roce bude česká ekonomika ještě na úrovni necelých 73 procent průměru EU, o sedm let později by již měla dosáhnout průměru unijní pětadvacítky. Podle propočtů Jahnových expertů by k tomu měl stačit roční růst HDP o šest procent, který je v případě splnění strategie v silách ČR. Celá unie by však nesměla růst rychleji než o dvě procenta a tuzemskou ekonomiku by nesměl postihnout žádný vnější šok.

"Dohnat průměr EU do roku 2013 je velmi ambiciózní cíl, ale chceme se mu maximálně přiblížit," řekl dnes Jahn ČTK. Podle něj je důležité, aby ČR měla po delší době koncepční dokument.

Přestože dnes táhne české hospodářství vzhůru především zahraniční obchod, Jahn do budoucna sází spíše na rostoucí spotřebu obyvatel. O několik procentních bodů by mohly růst HDP urychlit i prostředky z fondů EU. Přestože se unie na rozpočtu po roce 2007 ještě neshodla, do ČR by podle odhadů mohlo proudit až 160 miliard korun ročně. Strategie by tak měla určit priority pro čerpání peněz.

Podle původních plánů měl kabinet o strategii jednat až někdy v říjnu. O rychlé přijetí dokumentu však stojí premiér Jiří Paroubek. Výrazně kvůli tomu zkrátil i vypořádání připomínkového řízení, ve kterém se k dokumentu sešlo kolem 700 návrhů na změny. "Byly to většinou připomínky k textu a formulační upřesnění," řekl Jahn. Proti doporučením prý většinou resorty nic neměly.

Řadě ministerstev, odborům, ale i premiérovi původně vadil původní hodně liberální duch strategie. První verze počítala mimo jiné s okamžitou deregulací nájmů, zavedením školného nebo poplatků u lékaře. Jahnovi experti prosazovali také snížení vysokých vedlejších nákladů práce a navrhovali konkrétní řešení důchodové reformy. Text, který míří na jednání vlády, již tyto návrhy neobsahuje.

Strategie by měla také určit priority pro čerpání peněz z unijních fondů v dalším rozpočtovém období 2007 až 2013. Toto čerpání bude upraveno v Národním rozvojovém plánu. Na základě strategie vznikne i Národní program reforem na léta 2005 až 2008.

Dokument má asi 140 stran. Jeho vznik řídil kromě vicepremiéra Jahna také místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček, hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík, Daniel Münich z ekonomického ústavu Cerge-EI a profesor University of Michigan Business School Jan Švejnar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK