Zemní plyn od října podraží, ERÚ o cenách rozhodne za měsíc

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Cena zemního plynu se domácnostem a dalším chráněným zákazníkům od začátku října zvýší. Místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček uvedl, že růst cen je nyní jistý. Ještě nedávno úřad uváděl pouze to, že ceny neklesnou. Po příslušných analýzách by měl ERÚ nové ceny oznámit ve druhé polovině srpna.

"Na základě letošního vývoje cen lehkých a těžkých topných olejů na světových trzích je již v tuto chvíli jisté, že ceny plynu pro všechny kategorie chráněných zákazníků od 1. října opět vzrostou," uvedl Němeček pro ČTK. Tzv. chráněným zákazníkům ceny reguluje ERÚ.

Před více než dvěma týdny předseda představenstva dodavatele plynu společnosti RWE Transgas Ulrich Jobs pro časopis Profit uvedl, že pro chráněné zákazníky odhaduje do zimy zdražení plynu nejméně o čtvrtinu. "ERÚ zatím svým předběžným rozborem dospěl k hodnotám nižším, než které prezentoval pan Ulrich Jobs," reagoval Němeček.

Ceny plynu letos stouply chráněným zákazníkům v lednu a naposledy v červenci v průměru o 4,3 procenta. Naopak v dubnu úřad ceny snížil. ERÚ může ceny plynu měnit každé tři měsíce.

Velcí zákazníci si od ledna ceny a kontrakty dohadují přímo s dodavateli. Podle vyjádření několika firem jsou zákazníci s odběrem více než 15 milionů metrů krychlových plynu ročně s liberalizací trhu nespokojeni. Některým podnikům od začátku roku stouply ceny i o 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK