Koruna dnes mírně oslabila až na 30,20 Kč/EUR

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Koruna dnes k euru mírně oslabila. Z ranních hodnot kolem 30,10 Kč/EUR se kurz postupně posouval až na téměř 30,20 Kč/EUR, informoval ČTK Vladimír Pikora z Volksbank. Podle něj za oslabením české měny stálo rychlé posílení dolaru k euru. "Nadnárodní investoři začali opět sázet na rychlý růst úrokových sazeb za oceánem a prodávali všechny měny v regionu, s čímž se svezla i koruna," uvedl. K dolaru koruna mírně posílila na 25,15 Kč/USD.

Šéf americké centrální banky dnes oživil naděje investorů na opětovné zvýšení úrokových sazeb v zámoří. Dolar se tak přiblížil k rekordním hodnotám a prorazil hranici 1,19 USD/EUR. "Výsledkem dnešního posílení dolaru bylo oslabení koruny vůči této měně o zhruba dvacet haléřů," dodal Pikora.

Dnes zveřejněná statistika květnových maloobchodních tržeb se na kurzu české měny neprojevila. Maloobchodní tržby se v květnu meziročně zvýšily o 5,2 procenta, což byl nejvyšší růst od listopadu loňského roku. Chuť lidí utrácet se tak výrazně zvýšila proti předchozímu měsíci, kdy tržby obchodníků stouply o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK