LN: Zájem bank o údaje z registru úvěru prudce stoupá

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Kvůli rostoucím dluhům českých domácností prudce stoupá počet dotazů bank, vznesených na úvěrový registr, který shromažďuje informace o tom, jak lidé své dluhy splácejí. V letošním 1. pololetí se počet dotazů bank na bonitu žadatelů o úvěr zvýšil meziročně o téměř 90 procent. Píšou to Lidové noviny.

"V prvním pololetí bylo bankami provedeno 649.000 dotazů," řekla listu Štěpánka Mikulcová, ředitelka společnosti CBCB, která registr spravuje. V loňském 1. pololetí banky prověřily celkem 350.000 žádostí o půjčku. Za celý loňský rok byl počet dotazů přes 800.000. Čísla za pololetí tak dávají velkou šanci, že loňský rekordní počet 'prověrek' bude jasně překonán.

"Úvěrový registr využíváme u většiny úvěrových případů. S rostoucím zájmem občanů o půjčky stoupá o počet dotazů České spořitelny do úvěrového registru," řekla LN Helena Matuszná z České spořitelny.

Deník připomíná, že české domácnosti v květnu dlužily bankám a stavebním spořitelnám již 344,4 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 84,5 miliardy korun. Růst objemu úvěrů by měl přitom pokračovat i v dalších měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK