Úroda ovoce bude letos zřejmě nejnižší za posledních sedm let

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HOLOVOUSY (Jičínsko) 20. července (ČTK) - Letošní úroda ovoce v intenzivních sadech bude z důvodu silných dubnových mrazů zřejmě nejnižší za posledních sedm let. Celkem pěstitelé podle odhadů z poloviny června čekají sklizeň 147.000 tun ovoce, což představuje meziroční propad o 27 procent. "Letošní ztrátu produkce proti průměru posledních pěti let odhadujeme na 300 milionů korun," řekl ČTK tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

U jablek jako hlavního ovocného druhu ovocnáři čekají pokles úrody o 27 procent. Méně jablek se naposledy v českých sadech sklidilo v roce 1996, tedy před devíti lety. "Někteří ovocnáři v mrazy nejvíce postižených oblastech, například v severních Čechách, by se letos mohli dostat i do existenčních potíží," řekl Ludvík. Dubnové poškození květů mrazy bylo podle něj největší za posledních 20 let.

Do jaké míry se nižší úroda projeví v zásobování trhu ovocem a v cenách, je podle Ludvíka nyní těžké předvídat. "Bude záležet na poptávce trhu. Pokud poptávka poroste, půjdou nahoru i ceny. Zda porostou i dosud nízké farmářské ceny, je však otázka," řekl Ludvík s tím, že nižší sklizeň se čeká v celé Evropě. Větší poptávka a ceny se dají letos čekat u moštových jablek, protože i úroda v zahrádkách a alejích u cest bude letos slabá.

Oproti minulým letům je však u jablek zatím velmi nízké poškození plodů kroupami i různými chorobami. "Jablek by mohlo být sice méně, ale ve vyšší kvalitě. Výtěžnost by mohla být vyšší," řekl tajemník. Před prodejní sezonou 2005/2006 by se podle něj mohlo podařit naskladnit kolem 40.000 tun kvalitních konzumních jablek, což by bylo na dolní hranici zásob minulých let.

Z dalších ovocných druhů se letos čeká největší propad sklizně u meruněk, a to o 51 procent na 3140 tun. Sklizeň třešní by měla meziročně klesnout o 46 procent na 1325 tun. Pokles sklizně od 14 do 20 procent se čeká u švestek, rybízu, višní a hrušek.

Ovocné sady se v Česku rozkládají na ploše 17.529 hektarů. Z nich nejvíce zabírají jabloně, a to 9079 hektarů. Na druhém místě jsou s 1960 hektary višně. Finanční hodnota ovoce sklizeného v českých sadech se každoročně pohybuje nad jednou miliardou korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK