Nové kamiony budou muset mít od srpna digitální tachografy

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Od 5. srpna budou muset mít všechny kamiony nově uváděné do provozu digitální tachografy, které dohlédnou na dodržování bezpečnostních přestávek řidičů a povolené rychlosti. Rozhodla o tom vláda, řekla její mluvčí Lucie Orgoníková. Ve všech nákladních vozidlech v EU by pak měly digitální tachografy nahradit dosavadní analogové přístroje, tzv. kotoučky, nejpozději do roku 2006.

Nová technika, kterou by už nemělo být tak snadné oklamat jako kotoučky z analogových tachografů, měla být v EU zavedena již loni, ale Evropská komise přistoupila na roční skluz. Nyní však již nevyslyšela volání z Evropského parlamentu, aby se termín opět o rok posunul.

Na digitálních tachografech bude možné prostřednictvím notebooku během několika minut zkontrolovat průběh jízd za celý rok zpátky. Z výsledků policejních kontrol v ČR loni vyplynulo, že bezpečnostní přestávky nedodržoval každý osmý z kontrolovaných řidičů.

Digitální přístroje mají využívat čtyři druhy paměťových karet. První kartu vloží do přístroje řidič při nástupu do vozidla, druhá karta patří firmě, která ve vozidle tachograf má a umožňuje z něj stahovat data pro kontrolu. Třetí typ karty bude mít servis a čtvrtý kontrolní orgány.

Řidič nákladního vozu může jet bez přestávky maximálně 4,5 hodiny a pak si musí nejméně 45 minut odpočinout. Denně může řídit maximálně devět hodin a nejméně 11 po sobě jdoucích hodin musí odpočívat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK