Majitelé pozemků pod závodem KIA blokovali hodinu výstavbu

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŽILINA 20. července (zpravodaj ČTK) - Zhruba stovka rozhořčených majitelů pozemků pod infrastrukturu k závodu automobilky KIA u Žiliny dnes protestovala přímo na staveništi v Tepličce nad Váhem. Vlastníci parcel tak přibližně na hodinu zastavili práci na stavbě, kde se podle nich buduje načerno.

"Souhlas ke stavbě na našich pozemcích jsme dodnes nedali," řekla médiím zástupkyně nespokojených majitelů Margita Mravcová. "Vše se zastírá archeologickým průzkumem, který se však již několik týdnů nevykonává," dodala. Protestovat přímo na místě se vlastníci rozhodli kvůli tomu, že pozemky, na kterých se staví, dosud nejsou vykoupeny.

V době protestu však žádné stroje na stavbě nebyly. Podle zdejších obyvatel se ale dočasně stáhly a na místo opět přijedou, až vše skončí.

Majitelé pozemků pod infrastrukturu stále požadují doplacení za své parcely pod závod KIA. Ty loni prodali za znaleckou cenu 140 korun za metr čtvereční. Nyní však požadují doplatit do 350 korun, za něž stát vykoupil majitele, kteří pozemky nechtěli za nízkou cenu prodat. Teprve poté je ochotno těchto zhruba 350 majitelů pozemky postoupit.

Podle generálního manažera společnosti Žilina Invest Stanislava Vince, který dnes na stavbu přijel, má o doplacení rozhodnout po prázdninách slovenská vláda. Majitelé se však bojí, že do té doby bude silnice postavena, a oni pak budou v jiné pozici. Termín dostavby byl totiž stanoven na 15. srpna. Celková délka přístupových silnic by měla přesáhnout 20 kilometrů.

Kvůli vstupu strojů na stavbu už byly podány i podněty na prokuraturu. Majitelé chtějí v protestech pokračovat.

Společnost Žilina Invest sice uplynulý týden začala výkup pozemků pod infrastrukturu automobilky, zhruba pětina z asi 1500 majitelů však pozemky prodat nemíní. Rozloha celého území je 270 hektarů.

Výstavba infrastruktury pro závod KIA u Žiliny začala 23. května. Výstavba samotného závodu byla zahájena loni 15. října. Postaveny jsou již některé z výrobních hal a také část dodavatelského závodu Hyundai Mobis.

Výstavba závodu KIA je vedle závodu PSA Pegeuot u Trnavy největší zahraniční investicí na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK