Stát prodal podíl ve Válcovnách plechu firmě Mittal Steel Ostrava

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA/PRAHA 20. července (ČTK) - Stát prodal svůj dvaačtyřicetiprocentní majetkový podíl ve společnosti Válcovny plechu většinovému akcionáři - společnosti Mittal Steel Ostrava (MSO). ČTK to řekl mluvčí České konsolidační agentury (ČKA) Jiří Pekárek. Spolu se 17 procenty akcií ČKA a 25,4 procenta akcií, jež držela společnost Konpo, koupila MSO i pohledávku ve výši 215,8 milionu, již Válcovny plechu u těchto státních firem měly. O prodeji státního podílu rozhodla vláda loni v září.

"Smluvní dokumenty k transakci byly podepsány 8. července, pohledávky už byly postoupeny v minulém týdnu," řekl Pekárek. Převod akcií by se měl uskutečnit v následujících dnech. "Snad v pátek by měl proběhnout převod akcií ČKA a akcie Konpa budou převedeny v následujících asi deseti pracovních dnech. Za akcie i pohledávky už bylo zaplaceno," dodal. Částku, kterou stát inkasoval, Pekárek s odkazem na podmínku mlčenlivosti odmítl uvést. Vyjádření Mittal Steel Ostrava ČTK zjišťuje.

Podle personálního šéfa Válcoven plechu Jana Rafaje převod akcií završil šestiletý proces restrukturalizace společnosti. "Je to významný krok restrukturalizačního procesu, jehož cílem bylo vytvoření majetkově plně vybaveného subjektu. Válcovny se staly normálně fungující společností a vlastník, Mittal Steel Ostrava, dal najevo svůj zájem o frýdecko-místecký podnik," komentoval transakci Rafaj.

Válcovny plechu se dostaly v roce 1999 kvůli nejasné vlastnické a řídící struktuře do problémů, jež vyvrcholily téměř zastavením výroby. Nové vedení firmy následně podnik restrukturalizovalo, propustilo zhruba 1000 zaměstnanců a oddlužilo firmu.

Stát se stal akcionářem Válcoven plechu v roce 2003, kdy kapitalizoval dluhy firmy u České konsolidační agentury a státní firmy Konpo. Celkem získal akcie v hodnotě 292 milionů korun. Prodej již dříve povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Evropská unie. Evropská komise umožnila Válcovnám dotaci až do výše 9,3 milionu eur (asi 285 milionů korun).

Frýdecko-místecká společnost nyní zaměstnává 900 lidí a loni měla nejlepší výsledky za poslední desetiletí. Její loňský čistý zisk meziročně vzrostl o 96 procent na 93,5 milionu korun. Tržby se zvýšily o 45 procent na 3,27 miliardy korun. Hutní firma se přitom potýkala s nedostatkem vstupního materiálu, vyrobila jen 174.000 tun plechů, což je meziroční propad zhruba o čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK