Hrubé výdaje na reklamu za letošní pololetí překročily 20 mld. Kč

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Hrubé výdaje na reklamu bez slev a bonusů překročily za první pololetí o 800 milionů hranici 20 miliard korun. Oproti loňskému pololetí tak výdaje firem na reklamu vzrostly o 12 procent, vyplývá z údajů databáze A- Connect. Loni za stejné období firmy vydaly 18,56 miliardy.

Nejvíce peněz tradičně směřovalo do televizí. Za reklamu v TV firmy od ledna do června utratily 9,84 miliardy korun, po započtení sponzoringu se tato suma zvýší na 10,25 miliardy korun. To je o 1,28 miliardy korun, tedy 14 procent, více než ve stejném období loni.

Na reklamu v periodickém tisku šlo podle databáze A-Connect za pololetí 8,25 miliardy korun oproti 7,67 miliardy v loňském roce. To představuje růst sedm procent po zaokrouhlení. Výdaje na reklamu v televizích a tisku tvoří dohromady téměř 90 procent z výdajů na všechny typy médií.

Za reklamu v rádiích firmy utratily ve sledovaném období 1,22 miliardy korun, což je o dvě stě milionů korun více než loni; nárůst činí v tomto případě 20 procent. Největší procentuální růst však zaznamenala venkovní reklama, a to o 26 procent. Výdaje na ni stouply na miliardu ze 792 milionů korun.

Jediným mediálním typem v databázi A-Connect, u kterého nastal pokles výdajů, je kinoreklama. Na reklamu v kinech směřovalo za letošní pololetí 82,6 milionu korun, což je o 22 procent méně než loni, kdy firmy za tento typ reklamy utratily 105,7 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK