Splátkovým firmám stouply letos obchody až o desítky procent

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Obliba nákupů na splátky v Česku roste rychlým tempem i v letošním roce. Největší tuzemské firmy financující nákupy na splátky zaznamenaly v prvním pololetí zvýšení objemu obchodů až o desítky procent. Podíl neplatičů se podle nich nezvyšuje. Velký zájem je nyní o letní zboží, jako jsou bazény či fotoaparáty, dodávají.

Firma Home Credit financovala v prvním pololetí zboží za 3,19 miliardy korun, což je o 38 procent více než za stejné období loni. "Statistiky za první pololetí nasvědčují tomu, že i letos Home Credit překoná výsledek předchozího roku," řekl generální ředitel Miloš Stibor.

Společnost GE Money Multiservis od ledna do konce června financovala 1,42 milionu transakcí za více než 4,11 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 18 procent. Z tohoto objemu připadlo přibližně 1,542 miliardy Kč na Multiservis úvěr, 1,65 miliardy na nákupní úvěrovou kartu a 916,5 milionu Kč na kreditní kartu MoneyCard.

Vyššímu objemu poskytnutých peněz odpovídá i nárůst počtu smluv, kterých Home Credit uzavřel přes 186.000 proti loňským 122.000. "V této souvislosti považuji za důležité zmínit, že jsme nezaznamenali zvýšení počtu zákazníků, kteří by měli problém se splacením svých závazků. Jejich podíl zůstává stále stabilní i přes rychle rostoucí počet uzavřených smluv," uvedl Stibor.

Velké zvýšení prodeje na splátky nastalo podle Stibora u zboží typického pro letní sezonu, jako jsou bazény a fotoaparáty. Bazénů a jejich příslušenství a zahradní techniky se prodalo na splátky v květnu a červnu přibližně třikrát více než v dubnu, výpočetní techniky a potřeb pro foto, kino přibližně dvakrát tolik. Rostl ale i zájem o výpočetní techniku, dodal.

"I nadále je patrný trend nákupu dražších výrobků s pomocí úvěru," uvedl ředitel Multiservisu Jiří Pathy. Zatímco v prvním čtvrtletí činil průměrný nákup s Multiservis úvěrem 15.350 korun, po zahrnutí druhého čtvrtletí se průměrná financovaná částka zvýšila na 15.830 Kč. V meziročním srovnání to znamenalo nárůst takřka o 30 procent.

Splátkové firmy předpokládají, že i ve druhém pololetí bude pokračovat tempo růstu poskytnutých půjček podobně jako v prvních šesti měsících. "Očekáváme, že růst objemu poskytnutých úvěrů bude i nadále přesahovat hranici patnácti procent," poznamenal Pathy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK