Materiál o ekologickém právu vláda stáhla z programu

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Vláda stáhla z programu materiál o ekologické legislativě, který předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Řekl to Luboš Šikula z tiskového odboru Úřadu vlády. Vláda materiál zřejmě projedná po vládních prázdninách za několik týdnů. Stažení materiálu z programu dříve požadoval ministr životního prostředí Libor Ambrozek

MPO v materiálu žádalo ministerstvo životního prostředí, aby upravilo šest ekologických zákonů, které mají znevýhodňovat konkurenceschopnost českých podniků. Pokud chceme zachovat nebývalý hospodářský růst, je náprava naprosto nezbytná, uvedl dříve ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Promítnutí ekologických zákonů, které vycházejí ze směrnic EU, do českého práva, by podle MPO s odkazem na údaje MŽP vyžadovalo odhadované investice 285 miliard korun. Měli by je do roku 2010 vynaložit podnikatelé, průmysl, zemědělství, města i obce.

Podle MPO je možné dosáhnout snížení nákladů o 80 miliard korun. "V žádném případě se nejedná o snižování limitů a norem, pouze v málo případech se doporučuje jejich srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie," uvedlo MPO v předkládací zprávě.

MPO navrhovalo, aby MŽP vypracovalo novely zákonů do září. MPO například prosazovalo, aby MŽP vypracovalo změnu zákona o ovzduší, ve kterém prosazuje zrušení poplatků za znečišťování pro malé a střední zdroje při současném zavedení spotřební daně za energie v roce 2008. Změnit by se měla i kategorizace zdrojů znečištění. Pro některá odvětví chce ministerstvo průmyslu snížit limity emisí.

MPO by chtělo také přepracovat zákon o ochraně přírody a krajiny a zjednodušit zákon o posuzování vlivů na životní prostředí. V oblasti čistoty vod navrhuje Urban uvolnit denní limity pro koncentraci těžkých kovů v odpadních vodách a otevřít jednání s Bruselem o odložení termínu, do kterého má Česko postavit čistírny vod u malých obcí o deset let až do roku 2020. Přehodnocena by měla být také kategorizace vod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK