Stát zahájil prodej Aera, nový majitel zřejmě do voleb 2006

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Vláda schválila návrh ministerstev financí a průmyslu na zahájení prodeje výrobce letadel Aero Vodochody. Do materiálu však resorty musí ještě dopracovat podmínky zajištění zájmu státu ve zbrojním programu. Řekl to vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. O novém majiteli podniku by mělo rozhodnout dvoukolové veřejné výběrové řízení. Nový vlastník by měl být znám na jaře příštího roku.

O dalších podrobnostech budou ministři informovat v podvečer na tiskové konferenci po zasedání.

Ministerstva navrhla prodat státní podíl v Aeru a pohledávky vůči firmě ve dvoukolovém výběrovém řízení. Nejprve by měl rozhodovat podnikatelský plán a poté cena. Ministerstvo průmyslu a obchodu prý eviduje pět až deset zájemců.

K prodeji firmy najednou mělo výhrady ministerstvo obrany, které požadovalo garanci zachování opravárenských kapacit pro armádní letouny a doporučuje tuto část aktivit převést do jiného státního podniku. "S privatizací souhlasíme, na druhou stranu je naší povinnosti chránit zájem obranyschopnost České republiky," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Andrej Čírtek. "Potřebujeme, aby byla naprosto stoprocentní garance, že zůstane servis a podpora letounů L-39 a L159," doplnil. O konečných podmínkách privatizace firmy by měla vláda podle dřívějších informací rozhodnout na podzim.

V Aeru Vodochody dnes vlastní 53,3 procenta akcií státní společnost Letka a 46,6 procenta Česká konsolidační agentura (ČKA). Před samotným prodejem zbrojovky chce stát ještě koncentrovat podíl v ČKA. V Letce však stát musí nejprve navýšit základní kapitál, jelikož má podnik závazek 249 milionů korun k Finančnímu úřadu pro Prahu 2, který má zástavní právo k 35,66 procenta akcií základního kapitálu Aera v držení Letky. Závazek vznikl jako nedoplatek na dani z příjmu právnických osob za rok 1997.

Aero Vodochody dnes zaměstnává zhruba 1600 lidí, o 700 méně než před zhruba třemi roky. Do konce minulého roku firmu ovládal americký Boeing, loni na podzim však po dohodě se státem z podniku odešel. Za Aero zaplatil stát symbolické dvě koruny a převzal zároveň dluhy podniku přes devět miliard korun. Stát dal v minulosti firmě záruky na její úvěry, které nyní musí splácet. Minulý týden ve vedení firmy nahradil dosavadního prezidenta Antonína Jakubšeho předseda představenstva Petr Klimeš.

Loni Aero vydělalo 295 milionů korun, celkový objem ztrát z minulých období však ke konci minulého roku dosáhl 8,1 miliardy. Firma dnes provádí generální opravy letadel L-39 a L-59, poskytuje služby armádě na programu letounů L159 a spolupracuje s dalšími firmami na dodávkách součástí letounů či vrtulníků.

V případě výroby L159 firma v posledních letech marně jedná o prodeji letounů jiným zájemcům. Nedávno tak uvedla, že zvažuje nabídnout vybraným zahraničním subjektům licence na výrobu letadla. Mezi další zvažované programy oživení firmy patří projekt mezinárodního civilního letiště. V rámci civilního programu firma čeká na certifikaci letounu Ae270.

ČKA nedávno vyhlásila tendr na výběr finančního a právního poradce při prodeji Aera. Konečné nabídky budou zájemci podávat do 12. října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK