Vláda schválila zpřísnění pravidel pro loterie a sázky

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Kabinet schválil návrh zpřísnění pravidel pro loterie a sázky. Řekl to Luboš Šikula z tiskového oddělení úřadu vlády. Zájemci o podnikání by měli od příštího roku potřebovat mnohem více peněz než dnes. K licencím by se mělo kvůli bezpečnosti vyjadřovat i ministerstvo vnitra a o umístění kasin by mohly rozhodovat i obce.

Proti návrhu novely loterijního zákona podle ministra financí Bohuslava Sobotky protestují téměř všechny firmy v oboru, což je podle něj důkazem, že návrh je vyvážený. Já nepředpokládám, že návrh vyvolá nějaké nadšení u provozovatelů, protože my jim dáváme přísnější podmínky, než mají dnes," řekl Sobotka již dříve.

Novela by měla posílit průhlednost celého oboru a zabránit napojování hazardu na organizovaný zločin. Každého žadatele by proto měl prověřovat i resort vnitra z hlediska bezpečnosti státu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Vzniku kasina by mohla zabránit vyhláškou i obec, pokud by o jeho existenci nestála.

Provozovatelé kasin by navíc měli nově zveřejňovat finanční výsledky her a seznam akcionářů včetně podílů. Publikovat by museli i podrobnosti o odvodech peněz na veřejně prospěšné účely. Dnes některé čelí podezření, že si zakládají vlastní veřejně prospěšné společnosti, do kterých pak povinné odvody posílají.

Vláda také navrhuje výrazně zvýšit povinný minimální kapitál u loterijních firem, sázkových kanceláří, kasin i provozovatelů výherních automatů. Zvýšit by se měly i takzvané jistoty, což jsou peníze na krytí případných rizik uložené na vázaném účtu v bance.

Impulsem k přípravě novely loterijního zákona byl loňský výbuch před pražským kasinem. Ten rozvířil debaty o možné účasti kriminálních živlů a praní špinavých peněz v odvětví. V dalších letech chce ministerstvo financí vypracovat nový loterijní zákon, který by byl přehlednější a reagoval by i na nové technologické vymoženosti, například internetové sázení, které zatím zůstává zakázané.

Počátkem roku bylo v ČR téměř 400 provozovatelů loterií a sázek, hlavně s výherními hracími přístroji. Tyto společnosti celkem zaměstnávaly asi 50.000 pracovníků. Zájem Čechů i turistů o hazard rok od roku stoupá. Loni proteklo odvětvím téměř 85 miliard korun, z čehož přes 64 miliard se vrátilo zpět na výhrách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK