Akcie na burze v Tokiu oslabily, mírné ztráty má i dolar

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 21. července (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se zvyšovaly, nakonec ale zisk neudržely a skončily v mírné ztrátě. Na akcie příznivě působí předpoklad dobrých výsledkových zpráv, i když dnes se projevily obavy investorů, kteří tak začali prodávat akcie s nejvyššími zisky z posledních dnů.

Index Nikkei 225 oslabil o 2,62 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,02 procenta na 11.786,73 bodu. Ve středu ale vystoupil na nejvyšší úroveň za 14 týdnů. Širší index Topix klesl o 0,13 procenta na 1194,76 bodu. Během dne se ale dostal nad 1202 bodů a přiblížil se letošnímu maximu.

Nálada na trhu zůstává podle analytiků příznivá a obchodníci počítají s dalšími zisky. Dnes ale prodávali akcie ocelářských a dalších firem, které v minulých dnech rostly nejvíce. Zvyšovaly se ale kurzy předních akcií automobilek, kde příznivě zapůsobilo nákupní doporučení.

Pozornost investorů se zaměřila také na některé technologické firmy, například Yahoo! Japan a další, které vykázaly silný růst zisku. Mezi investory ale stále převládají obavy z dopadů drahé ropy na japonskou ekonomiku, i když v posledních dnech ceny ropy klesají.

"Ceny ropy budou pro oživení ekonomiky překážkou," sdělil šéf investiční společnosti Société Générale Asset Management Akio Jošino. Upozorňuje přitom, že mnoho firem není schopno přenést na konečné zákazníky vyšší ceny pohonných hmot a dalších energií v důsledku vysokých cen ropy.

Jošino ale tvrdí, že japonským akciím vysoký růst americké a čínské ekonomiky. Index Nikkei by se tak mohl dostat až na 12.000 bodů. "Je zde předpoklad, že se americká ekonomika dostala ze slabého místa. Investoři tak očekávají, že začnou opět růst akcie technologických firem," souhlasí analytik společnosti Tokai Tokyo Securities Hirojuki Nakai.

Na devizovém trhu se mírně snižoval kurz dolaru, i když ve středu v jeho prospěch hovořil šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Ten nastínil, že největší ekonomika světa roste silným tempem, který se udrží i do budoucna. Greenspan také řekl, že je pravděpodobné další zvyšování základních úrokových sazeb, už však nenaznačil, kam až je centrální banka ochotna jít.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2151 USD a oslabil tak z předchozích 1,2075 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem klesl na 112,62 ze 113,06 JPY, euro vůči jenu ale zpevnilo na 136,86 z předchozích 136,53 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK