Ceny akcií na burze dopoledne oslabily o 0,2 procenta

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. července (ČTK) - Akciový trh pražské burzy dopoledne za slabší aktivity investorů po dvoudenním růstu oslabil. Nejvíce ztratily cenné papíry Philip Morris, které klesly o 1,6 procenta na 18.364 korun. Hlavní index PX 50 v půl dvanácté odepsal 0,23 procenta na 1238,2 bodu a užší PX-D přišel o 0,18 procenta na 3064,1 bodu.

O část předešlých výdělků přišla po poklesu o 1,1 procenta na 883 korun Zentiva. Historické maximum neudržel ČEZ a ubral půl procenta na 516,3 koruny. "Dochází k vybírání zisků po očekávaném rozhodnutí vlády o emisních povolenkách," uvedl Pavel Hadroušek z firmy Fio. Naopak Unipetrol se po středečním propadu stabilizoval a posílil o 0,6 procenta na 144,6 koruny.

Vláda na středečním zasedání rozhodla o rozdělení povolenek na obchodování se skleníkovými plyny pro jednotlivé podniky. Kabinet schválil variantu, která je nejvíce vstřícná pro chemický a rafinerský průmysl. Celkem mezi firmy ministři rozdělili povolenky na emise 97,6 milionu tun oxidu uhličitého. Největší podíl budou mít energetické podniky, které si rozdělí zhruba dvě třetiny povolenek.

Obchodování s povolenkami přinese ČEZ a Unipetrolu podle analytiků miliardové zisky a zvýší hodnotu akcií. "Podle našich výpočtů by příjmy ČEZ z obchodování s povolenkami v příštích dvou letech mohly činit asi 1,9 miliardy korun," vypočetla například makléřská firma Atlantik FT. Analytici Wood & Company očekávají zvýšení hodnoty ČEZ zhruba o 9,5 koruny na akcii a u Unipetrolu přibližně o devět korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK