SZPI: Na etiketě balené vody musí být zdroj a lokalita pramene

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 21. července (ČTK) - Etikety na balených vodách musejí od začátku měsíce povinně obsahovat název zdroje, ze kterého se voda čerpá, a lokalitu pramene. Na obalu minerálních vod pak přibylo hodnocení podle celkové mineralizace. Zákazník musí tedy na první pohled zjistit, zda kupuje silně či slabě mineralizovaný nápoj. Informovala o tom mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Daniela Kolejková.

Příslušná vyhláška začala sice platit po vstupu Česka do Evropské unie, ale výrobci měli ještě více než roční přechodné období. Balené vody se také nově dělí do čtyř kategorií; přírodní minerální, pramenité, kojenecké a pitné. První z nich se smí dále upravovat pouze natolik, aby se nezměnilo její charakteristické složení. Naopak úpravy pitné vody norma prakticky neomezuje.

Nejpřísnější požadavky jsou na vody kojenecké, které nelze upravovat žádným způsobem s výjimkou ozáření UV paprsky. Stejně jako u pramenité vody musí být před balením přepravována pouze v potrubí. Zdroje pro oba tyto typy vody nepodléhají schvalování ministerstvem zdravotnictví.

Mluvčí dále upozornila, že zcela odlišnou kategorií jsou minerální vody z přírodních léčivých zdrojů. Sem patří například známé vody jako Vincentka, Bílinská kyselka, Mlýnský a Rudolfův pramen nebo Zaječická hořká. "Na tyto druhy vod jsou specifické požadavky," uzavřela Kolejková.

Mezi balené vody se nyní nepočítají sodovky ani ochucené minerálky. Ty tvoří odlišnou skupinu, která patří mezi nealkoholické nápoje. Na rozdíl od balených vod lze do nápojů přidávat sladidla, aroma, konzervační látky nebo různé potravní doplňky včetně vitamínů.

Podle průměrných spotřebitelských cen ze statistických zdrojů byla přírodní minerální voda uhličitá nejlevnější letos na konci prvního čtvrtletí v Libereckém kraji. Litr přišel na 6,73 Kč, zatímco nejdražší vodu bezmála za osm korun nakoupili lidé v Jihočeském kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK