Čína přestala vázat svou měnu na dolar a povolila její růst

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PEKING/ŠANGHAJ/LONDÝN 21. července (ČTK) - Čína se po mnoha letech a řadě spekulací vzdala pevného kurzu jüanu a přestala ho vázat na americký dolar. Dosavadní kurz 8,28 jüanu vůči dolaru přestal platit okamžitě a země ho nahradila novým kurzem 8,11 CNY k dolaru. Pásmo pro pohyb kurzu už nebude definovat k dolaru, ale vůči koši světových měn.

Čína udržovala pevný kurz měny více než deset let, za což si vysloužila tvrdou kritiku vyspělých zemí, hlavně Spojených států. Dnešní oznámení je považováno za první krok v připravované změně kurzového režimu, na jejímž konci bude zcela uvolněný kurz čínské měny.

"Žen-min pi (čínský název pro jüan) už nebude navázán na dolar a režim směnného kurzu bude vylepšen o větší flexibilitu," uvedla čínská centrální banka. Od pátku bude zavedeno nové pásmo pro pohyb kurzu, které bude mít šířku 0,3 procenta od centrální parity.

Zpráva měla okamžitý dopad na finanční trhy v celém světě. V Evropě se začaly prudce zvyšovat ceny akcií a růst před začátkem obchodování indikují také americké akcie. Vzhůru vyrazil i kurz japonského jenu a očekává se, že vzhůru se posune celá Asie, tedy měny významných asijských ekonomik.

"Reakce, kterou jsme zaznamenali, je vesměs stejná jako ta, kterou jsme viděli minule, když Čína zvýšila úrokové sazby. Znovu se nakupuje japonský jen," uvedl analytik devizového trhu v bance Calyon Kristjan Kasikov. Japonský jen k dolaru prakticky okamžitě zpevnil na 111,34 z předchozích 112,40 JPY/USD.

Část analytiků však upozorňuje, že Čína zvolila příliš pomalé tempo uvolňování kurzu. "Myslím, že trh bude zklamaný," prohlásil hlavní ekonom ústavu Standard Chartered Mike Moran.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK