Prezident Rádia Svobodná Evropa Thomas Dine končí ve funkci

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. července (ČTK) - Prezident Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RF) Thomas Dine končí ve funkci. Potvrdila to mluvčí stanice Anna Rausová. Podle informací, které má ČTK k dispozici, by měl Dine opustit pozici prezidenta stanice k poslednímu říjnu. To však mluvčí RFE/RF nepotvrdila, uvedla však, že Dine z Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda odejde.

Dine zastával úřad prezidenta této stanice sídlící v Praze od srpna 1997. Ve funkci vystřídal Kevina Klose, který se stal ředitelem americké společnosti International Broadcast Bureau. V minulosti Dine působil v americké agentuře pro mezinárodní rozvoj (US AID) v oblasti Evropy a bývalého Sovětského Svazu. Předtím vedl americko-izraelský výbor veřejných záležitostí.

V americkém Senátu Dine pracoval jako legislativní asistent pro zahraniční styky a poradce pro jednání o omezení strategických zbraní mezi SSSR a USA. Působil také jako poradce senátora Edwarda Kennedyho. V letech 1962-64 se jako dobrovolník zapojil do mírových sborů na Filipínách.

Svobodná Evropa, kterou financují Spojené státy, vysílá z Prahy již deset let; v současnosti šíří program do 19 zemí ve 28 jazycích. Stanice sídlí v budově bývalého Národního shromáždění poblíž Václavského náměstí. Po teroristických útocích na Spojené státy před necelými čtyřmi lety se začalo hovořit o přestěhování stanice dál od centra města.

Spekuluje se o tom, že v užším výběru nového sídla jsou lokality u zastávky metra Želivského a nové administrativní prostory na Smíchově. Definitivní rozhodnutí o stěhování, které musí schválit kongres USA, zatím nebylo zveřejněno. Za současný nájem v budově vedle Národního muzea platí Američané symbolickou korunu ročně, ovšem každý rokvynakládají kolem desítky milionů na údržbu a úpravy budovy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK