Koruna k dolaru nakonec oslabila na 24,92 Kč/USD

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. července (ČTK) - Česká měna k dolaru ve čtvrtek nejprve posílila o 15 haléřů na 24,65 Kč/USD, pozdě odpoledne ale klesla na závěrečných 24,92 Kč za dolar. Výkyvy kurzu byly způsobeny pohybem na světových trzích. K euru koruna nejprve zpevnila o desetník na 30,10 Kč/EUR, ale po 17:00 se vrátila na 30,20 Kč za euro. Vyplývá to z informací internetové stránky společnosti Patria.

"V průběhu dnešního obchodování koruna znovu nepřekvapila, když při absenci domácích událostí sledovala vývoj v regionu," uvedl analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Odpoledne domácí měna nereagovala ani na revalvaci čínské měny, ani na pozdější výbuchy v londýnském metru, dodal.

Vzrušení na světových trzích vyvolala podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory zpráva o tom, že Čína dnes po více než deseti letech změnila dosud pevný kurz jüanu a zrušila jeho výlučné navázání na americký dolar. Nadšení ale rychle vystřídal pesimismus poté, co se obchodníkům na monitorech objevila zpráva, že tři linky londýnského metra byly uzavřeny po incidentech na některých stanicích a údajném výbuchu v autobuse ve východním Londýně.

"Nečekaná situace v Číně znamená dočasné zvýšení nejistoty. Zaskočení investoři si jako celek nejsou jisti, zda jde o dobrou či špatnou zprávu," upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Dolar v reakci na zprávu nejprve oslabil, ale poté posílil na 1,212 USD/EUR.

Páteční obchodování na domácím devizovém trhu by mělo být podle Kvasničky opět klidné. "Z domova ani z regionu ekonomický kalendář nic nenabízí. Koruna bude i nadále sledovat pohyby okolních měn," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK