Greenspan označil čínskou revalvaci za "dobrý začátek"

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 21. července (ČTK) - Čínské rozhodnutí revalvovat kurz měny je "dobrým začátkem" celého procesu, v němž se bude Čína hlouběji zapojovat do světové ekonomiky a finančních trhů. Řekl to v americkém Senátu předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému USA (Fed) Alan Greenspan, který zároveň ocenil opatrnost tohoto kroku.

Peking oznámil, že opouští fixní kurz jüanu na dolar v poměru 8,28 CNY a přechází na poměřování kurzu ke koši měn. Zároveň Čína zvýšila kurz měny k dolaru o 2,1 procenta na 8,11 CNY.

"Myslím, že byli opatrní a považuji to za obdivuhodné. Dívám se na to však jako na první krok v řadě dalších adaptací, v nichž budou systematicky zvyšovat svou zapojenost do světových trhů," řekl Greenspan v bankovním výboru Senátu.

Šéf Fedu předtím zhruba zopakoval své středeční vystoupení ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů. V něm řekl, že americká ekonomika je nyní v silné růstové fázi a čeká ji ještě růst úroků. Upozornil však na řadu nejistot v podobě cen energií, pracovních nákladů a možných otřesů na trhu bydlení v důsledku růstu dlouhodobých úroků.

Greenspan upozornil, že revalvace jüanu bezprostředně povede ke zvýšení kurzové pružnosti i jinde. Připomenul, že na krok Číny okamžitě reagovala podobným uvolněním pevného kurzu Malajsie a že výrazně stoupl kurz japonského jenu k dolaru.

USA dlouhodobě kritizovaly Čínu za to, že zachovává hluboce podhodnocený kurz své měny, čímž nekale zvýhodňuje své vývozce na úkor amerických a jiných výrobců. Někteří zákonodárci dokonce v poslední době začali hrozit Číně uvalením sankčních cel. Tyto úmysly Greenspan již dříve odmítal a říkal, že uvolnění kurzu je především v zájmu Číny samé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK