HN: Stát podle NKÚ plýtval penězi při stavbě dálnice D47

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. července (ČTK) - Výstavba dálnice D47 a rychlostní komunikace R48 na severu Moravy je špatně připravená, což vede ke zbytečnému utrácení. Při šetření z let 2003 a 2004 to podle Hospodářských novin zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři NKÚ podle listu zároveň uvedli, že investor nedokázal včas využít všechny peníze, které stát na stavbu vyčlenil.

"Obě stavby provází vysoká míra nekoncepčnosti. Hlavním důvodem tohoto stavu je, že státní správa nevytvořila podmínky, aby byla zaručena co nejvyšší návratnost vložených investic," uvedl v kontrolní zprávě Petr Skála z NKÚ.

Kontroloři rovněž zjistili, že téměř 2,5 miliardy korun bylo použito na stavby, které nemají charakter dálničních přivaděčů, což je v rozporu s vládním nařízením. Úřad také kritizuje skutečnost, že některé úseky obou komunikací jsou navrženy a stavěny v nevhodných šířkách. "To zvyšuje náklady na jejich pořízení, anebo jde o úseky nebezpečné a do budoucna nezaručující plynulou jízdu," zjistil NKÚ.

Úřad rovněž upozornil, že v minulém roce se z plánovaných pěti miliard podařilo využít pouze polovinu a zbytek musel být převeden do rezervního fondu ministerstva dopravy.

Kvůli špatně připraveným stavbám a chybnému postupu úřadů také docházelo ke skluzům, a kvůli tomu se oddalují termíny dokončení jednotlivých úseků. U rychlostní komunikace R48 navíc zavinilo nevyjasněné financování posunutí dokončení stavby z letošního roku až do roku 2011.

Ředitelství silnic a dálnic ve své zprávě pro vládu o stavu prací na stavbě D47 kritizuje postup úřadů a ukazuje na případy, kdy úředníci celé měsíce nerozhodují, i když mají. Zpráva NKÚ podle deníku potvrzuje, že nedostatky na úřadech spojené s výkupy pozemků komplikují stavbu. Problémy ale našli kontroloři i na ředitelství silnic.

Vláda ve středu rozhodla o zvýšení rozpočtu na výstavbu dálnice D47. Cena se kvůli loňské změně sazby DPH na stavební práce zvýší o 6,7 miliardy na 55,1 miliardy korun. Přibližně 80 kilometrů dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou přes Ostravu na polské hranice do Bohumína se dělí na sedm úseků, z nichž jsou nyní ve výstavbě tři. Dálnice má být v provozu v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK