Ropa je po revalvaci čínské měny opět na vzestupu

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SINGAPUR 22. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích začaly opět růst. Trh si přestal všímat nových útoků v Londýně a zaměřuje se hlavně na revalvaci čínské měny. Vzhledem k tomu, že ropa je typicky dolarová komodita, změna kurzového režimu znamená mimo jiné to, že se Číňanům zlevní dovážená ropa.

Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se brzy ráno na asijských trzích prodával za 57,42 USD a zdražil z předchozích 57,13 USD, kde byl v závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku. Ve čtvrtek se cena ropy o 89 centů snížila, převážně v reakci na další útoky v Londýně.

Uvolnění kurzu čínské měny je považováno za mírně pozitivní pro krátkodobou poptávku země po ropě. Dovážená ropa totiž bude po revalvaci jüanu levnější, pokud bude vyjádřena v čínské měně. "Pokud máme pravdu, tak by se mohl objem vývozu nafty a benzinu z Číny zpomalit, zatímco dovoz ropy se zvýší," nastínila investiční společnost Barclays Capital další vývoj.

Mezi dalšími komoditami se o více než půl centu zvýšila cena topného oleje. Aktuálně se prodává za zhruba 1,5760 USD za galon, což je asi 3,79 litru. Cena benzinu se však na trhu mírně snížila na 1,6790 USD za galon.

Počáteční euforie z kroku čínské centrální banky ale částečně odezněla. Analytici tvrdí, že i když ropa bude pro zájemce z Číny levnější, nynější cenová úroveň už je tak vysoko, že budoucí ceny je stejně nutné posuzovat na pozadí očekávaného růstu. Čína totiž spotřebovává druhý nejvyšší objem ropy za Spojenými státy, a je i třetím největším dovozcem ropy za Japonskem a USA.

Čína ve čtvrtek uvolnila kurz své měny a přestala ho vázat na dolar. Přistoupila také k okamžité revalvaci měny o 2,1 procenta, což je pro některé analytiky zklamáním. Většina z nich totiž odhaduje, že čínská měna byla před uvolněním kurzu podhodnocena o 40 procent, možná ještě více. Důležité proto bude, zda Čína sáhne k další revalvaci, případně kdy a o kolik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK