Dozor nad pojišťovnami a fondy povede místo Křivohlávka Staňková

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. července (ČTK) - Novou ředitelkou Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění při ministerstvu financí se od čtvrtka stala Milada Staňková (47 let). Nahradila Václava Křivohlávka (62), který funkci zastával od vzniku dozorového úřadu. Sdělil to mluvčí MF Marek Zeman. Úřad kontroluje činnost pojišťoven a penzijních fondů a udílí jim povolení k činnosti.

"Od této personální obměny si slibuji zejména posílení analytické a koncepční činnosti dozoru. Druhým velkým úkolem bude důraz na vyšší průhlednost sektoru pojišťovnictví a penzijního připojištění s cílem vyšší ochrany spotřebitele," uvedl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Staňková vystudovala Vysokou školu ekonomickou, poté působila v bankovním sektoru. Na MF pracuje od června letošního roku. Vedle vedení dozorového úřadu bude zajišťovat jeho začlenění do České národní banky, která by od jara příštího roku měla integrovat veškeré dohledové instituce nad finančním trhem.

Pod Křivohlávkovým vedením vznikly podle Prouzy spolehlivé základy dozoru a česká legislativa v pojišťovnictví byla sladěna s evropským právem. "Na český trh úspěšně vstoupilo několik zahraničních pojišťoven a trh s penzijním připojištěním zažívá v posledních letech svůj boom," zhodnotil práci dosavadního šéfa úřadu Prouza.

Státní dozor v pojišťovnictví byl od roku 1993 zřízen na MF jako odbor, jehož činnost byla od roku 1994 rozšířena o dozor nad penzijními fondy. Od září 2000 působí po výrazném personálním posílení pod nynějším názvem. Křivohlávek úřad vedl s výjimkou dvou měsíců v roce 2001, po které jej nahradil Jiří Doubravský. Ministrem financí byl tehdy Pavel Mertlík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK