Kurz jüanu podle očekávání zpevnil, potenciálu však nevyužil

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠANGHAJ 22. července (ČTK) - Kurz čínského jüanu se dnes poprvé obchodoval v novém kurzu 8,11 CNY/USD, který nahradil asi deset let starý kurz 8,28 CNY. Výkyvy kurzu ale nakonec nebyly tak silné, jak by podle nového kurzového režimu mohly být. Kurz se nakonec ustálil na 8,1111 CNY/USD, což je proti stavu před revalvací růst o dvě procenta. Měna ale de facto oslabila, neboť banka její hodnotu ve čtvrtek zvýšila o 2,1 procenta.

Čína ve čtvrtek opustila více než deset let starý kurz jüanu, který byl pevně svázán s americkým dolarem v poměru 8,28 CNY. Ode dneška už hodnotu měny nestanovuje podle dolaru, ale definuje ji proti koši významných světových měn, zřejmě největších obchodních partnerů Číny. Centrální banka zatím skladbu koše nezveřejnila, a trh tedy nemá představu, jaký bude další vývoj.

Podle čtvrtečního sdělení centrální banky se může kurz jüanu pohybovat 0,3 procenta na každou stranu od středu parity. Dnes se tedy mohl zvýšit až na 8,0857 CNY, a naopak klesnout až na 8,1343 CNY k dolaru. Banka také sdělila, že na konci každého pracovního dne stanoví nový střed parity, od něhož se bude kurz měny odvíjet další den.

Čína uvolněním kurzu podlehla tlaku obchodních partnerů, převážně z vyspělých zemí. Zvýšením kurzu přistoupila na to, že své zboží v zahraničí zdraží. To je dobrá zpráva pro vlády, které chtějí dát do pořádku platební bilanci země, ale horší zpráva pro běžné občany. Ti budou totiž muset sáhnout hlouběji do peněženky, pokud chtějí dál kupovat čínské zboží.

Vzhledem k tomu, že se kurz jüanu proti otevírací hodnotě snížil, vyvstaly otázky, zda na trhu ihned neintervenovala čínská centrální banka. Část analytiků se domnívá, že ano. Objem obchodů byl dnes nízký, protože většina bank zůstala stát stranou a pouze se snažila vypozorovat, jaká bude odezva centrální banky, napsala agentura AP.

Silnější jüan by měl pomoci zahraničním firmám lépe konkurovat záplavě čínského zboží, které se po liberalizaci trhu valí do všech koutů světa, Českou republiku nevyjímaje. Částečně ale pomůže i Číně, protože ta bude nyní levněji nakupovat ropu a další komodity, které potřebuje. Atraktivnější by měla být rovněž čínská aktiva, což se odrazilo na silném růstu akciové burzy. Ta dlouhodobě klesala, dnes ale zpevnila až o tři procenta.

Ekonomové americké investiční banky Goldman Sachs očekávají, že by jüan mohl do roka zpevnit až o devět procent, když se vezme v úvahu fungování nového režimu. "Myslíme si, že je to příznivý krok, a považujeme to za začátek řady úprav, které se do budoucna objeví," píše se ve zprávě banky. Investiční banka Morgan Stanley nicméně tvrdí, že počáteční politické dopady jsou možná větší než dopady ekonomické.

Čínský jüan se obchoduje na devizovém trhu v Šanghaji, na světových trzích ho není možné získat. Vláda v Pekingu obchody s měnou přísně omezuje a nabídku a poptávku udržuje pouze na jediné oficiální čínské burze. Navzdory velikosti čínské ekonomiky, která dosahuje jednoho bilionu dolarů ročně, jsou objemy obchodů s jüanem na burze v Šanghaji velmi nízké.

Údaje z poslední doby naznačují, že se v Šanghaji denně zobchodují jüany za méně než jednu miliardu dolarů. Pro srovnání, na obchodní burze v Chicagu se objem obchodů s devizami v průměru pohybuje kolem 43 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK