Koruna posílila na 30,15 Kč/EUR, k dolaru klesla na 24,85 Kč

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. července (ČTK) - Závěr týdne byl na domácím devizovém trhu byl stejně jako v celém regionu nezajímavý, koruna se po celý den pohybovala okolo hladiny 30,20 Kč za euro. Až před 17:00 posílila na 30,15 Kč/EUR. Vůči dolaru česká měna mírně oslabila na závěrečných 24,85 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Na trhu podle Tomáše Vlka z Patria Online chyběly výraznější impulzy. Po čtvrtečním oznámení Číny o revalvaci a úpravách měnového systému se hráči na světovém trhu věnovali především vyhodnocování tohoto kroku a potenciálních dopadů do kurzů nejvýznamnějších měn, doplnil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

V Londýně bylo dnes opět rušno, v metru se střílelo a přicházely zprávy o údajném obklíčení mešity ozbrojenými policisty, ale finanční trhy to nechávalo chladnými. "Finančníci již mají za sebou 'trénink' z předešlých neblahých událostí a nenechají se vyrušit z klidu," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Zásluhu na tom má podle ní do značné míry má i to, že prázdniny jsou v plném proudu a řada investorů tak jako každý rok na letní období omezila své investice. "Nicméně můžeme shrnout, že finanční trhy se již naučily s hrozbou terorismu žít a hned tak něco je nevyvede z míry," dodala.

Na makroekonomické zprávy bude chudá i první polovina týdne, až ve čtvrtek se k projednání aktualizované čtvrtletní prognózy sejde bankovní rada ČNB. "Očekáváme, že sazby budou ponechány nezměněné," odhadl Vejmělek. Vývoj měnového kurzu koruny se podle jeho slov nyní nachází v blízkosti své rovnovážné úrovně.

Také Šichtařová předpokládá, že se koruna se v nynějším intervalu v příštím týdnu nadále udrží. "Podobně i v případě kurzu dolaru k euru a potažmo i ke koruně očekáváme spíše poklidnou stagnaci nebo jen zanedbatelné oslabování," poznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK