Exekutoři stále častěji zabavují peníze ze stavebního spoření

23.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. července (ČTK) - Stále častěji strhávají exekutoři dlužníkům peníze ze stavebního spoření. Lidé tak přicházejí nejen o peníze, které dlužili, ale i o státní podporu vázanou na účet stavebního spoření. Informují o tom sobotní Lidové noviny.

"Za letošní první pololetí stoupl počet takto postižených zákazníků ve srovnání se stejným obdobím loňska o více než 30 procent," řekla listu Helena Dušková ze spořitelny Wüstenrot.

Deník připomíná, že jakýkoli zásah do peněz na stavebním spoření znamená podle smlouvy ztrátu nároku na státní podporu. Dlužník pak může přijít o více než 22.000 korun. A to třeba jen kvůli nezaplacené pokutě v MHD.

Stavební spořitelny upozorňují, že pro exekutora je jednodušší obeslat šest stavebních spořitelen, zda tam dlužník nemá stavební spoření, než dotazovat banky, kterých je mnohem více. Mediální zástupce Exekutorské komory ČR Pavel Kočiš to ale odmítá s tím, že exekutoři se snaží být k dlužníkům šetrní. "Určitě si záměrně nevybírají účty stavebního spoření proto, aby to bylo jednodušší, nebo aby dlužník přišel o více peněz," dodal LN.

Zvýšený zájem exekutorů o úspory na stavebním spoření potvrdil listu také Pavel Chmelík z Raiffeisen stavební spořitelny. Podle něj skutečný počet exekučních příkazů přesahuje stovku měsíčně. Loni to byly jen desítky případů.

Pokud skutečně dojde k výplatě dlužné částky z účtu stavebního spoření, klientovi začíná znovu běžet i celá doba stavebního spoření, dodává list.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK