MfD: V červnu si lidé vzali nejvíc hypoték v historii

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. července (ČTK) - Rozhodnutí o pořízení vlastního bytu či domku vzal v červnu podle Mladé fronty Dnes do vlastních rukou rekordní počet lidí. Za jediný měsíc získaly banky přes 3500 nových klientů, kteří využili historicky nejnižších úrokových sazeb a rostoucí nabídky bytů. Průměrný úrok u hypotéky klesl v červnu hluboko pod hranici čtyř procent na 3,75.

Za zvýšeným zájem vidí ekonomové podle deníku i fakt, že splátka hypotéky je často nižší než měsíční nájem bytu na volném trhu. Měsíční splátka hypotéky za poslední dva roky klesla o téměř tisíc korun. Podle délky fixace úrokové sazby od jednoho roku do pěti let při dvacetileté splatnosti hypotéky se splátka pohybuje od 5500 do 6000 korun.

Příznivých sazeb lidé využívají i k tomu, aby si brali větší úvěry. V červnu dosáhla průměrná výše hypotéky podle MfD 1,43 milionu korun, což je dosud nejvyšší hodnota.

Hypotéky výrazně přispívají k rychlému zadlužování domácností, před jehož tempem v minulosti varovala například Česká národní banka, připomíná deník. Celkový objem dluhů domácností je kolem 350 miliard korun, z čehož hypotéky se již blíží 200 miliardám, píše.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK