Webfarm: Pohonné hmoty opět podražily

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. července (ČTK) - Pohonné hmoty za poslední týden opět mírně podražily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla o tři haléře na průměrnou cenu 29,36 koruny. Nafta zdražila o dva haléře na 29,10 koruny. Nejvíce vzrostly ceny pohonných hmot na jižní Moravě, vyplývá z aktuálních informací společnosti Webfarm.

Benzin stojí na jižní Moravě v průměru 29,35 Kč, což je o osm haléřů více než před týdnem. Cena nafty stoupla o 11 haléřů na 29,11 Kč/l.

V dalších krajích rostly ceny benzinu nejvýše o šest haléřů na litr. V Praze a středních Čechách se ceny neměnily. V severních Čechách cena dokonce o pět haléřů na litr klesla, za benzin tak dnes řidiči platí v průměru 29,24 Kč. Stejně se v tomto kraji snížila i cena nafty, která stojí 29,04 Kč.

Za naftu platí řidiči v Praze a západních Čechách stejně jako před týdnem. Ve východních Čechách se průměrná cena zvedla o pět haléřů, v jižních Čechách o čtyři haléře, na severní Moravě o tři haléře a ve středních Čechách o dva haléře na litr.

Průměrné ceny pohonných hmot sleduje také společnost CCS, podle které motoristé kupovali benzin v neděli za průměrnou cenu 29,65 koruny, což je o tři haléře více než před týdnem. Podobně vzrostla i cena nafty, kterou řidiči v neděli nakupovali v průměru za 29,35 koruny.

Ceny pohonných hmot reagují se zpožděním zejména na vývoj cen ropy na světových trzích a kurz koruny k dolaru. Americká lehká ropa končila minulý týden na 58,65 dolaru na barel, za celý týden tak posílila o více než půl dolaru na barel. Cena severomořské ropy Brent stoupla o 1,82 dolaru na 57,54 USD. Brent týden uzavřel na stejné úrovni jako předchozí pátek.

Koruna vůči dolaru dnes proti minulému pondělí oslabila o více než deset haléřů na 25,09 Kč. Oslabování koruny přispívá ke zdražování pohonných hmot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK