Lesy ČR do června zvedly zisk o 65 pct na 1,04 mld. Kč

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HRADEC KRÁLOVÉ 25. července (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky v pololetí zvýšil zisk o 65 procent na 1,04 miliardy korun. Tržby firmy, které patří zhruba polovina všech lesů v zemi, stouply o 23 procent na 3,2 miliardy korun. Řekl to vedoucí tiskového a propagačního odboru podniku Václav Bendl. Za hlavní důvody růstu zisku podnik označil úsporu nákladů a změny v prodeji dříví, kdy firma stále více dřeva obchoduje ve vlastní režii.

Změny v obchodu se dřevem byly i hlavním důvodem růstu tržeb. "Tržby proto nejsou s loňskem plně srovnatelné," řekl Bendl. Těžby v lesích podniku do června meziročně vzrostly o procento na 3,92 milionu metrů krychlových.

Průměrná mzda zhruba 3400 pracovníků podniku v pololetí meziročně vzrostla o téměř pět procent na 17.882 korun. Celoročně by měly mzdy v podniku díky zlepšeným výsledkům stoupnout přibližně o osm procent, uvedl Bendl. Loni firma vykázala při tržbách 4,64 miliardy korun zisk 469 milionů korun. Průměrný plat v LČR činil 17.476 korun.

Na konci června LČR vypsaly výběrová řízení na pěstební a těžařské práce ve zhruba 37 procentech svých lesů. Vítězové tendru by měli být vyhlášeni do 12. září a práce by se měly ujmout od 1. ledna 2006. První tendry na 17 procent ploch LČR uzavřely již letos na jaře. Podnikatelé v lesnictví tendry označily za netransparentní, LČR to odmítly.

Výběrovými řízeními a novými smlouvami chtějí LČR získat větší podíl ze zisku na obchodování se dřevem. Do budoucna by Lesy ČR chtěly samy zobchodovat asi 40 procent dřeva vytěženého ve státních lesích, zatímco před tendry to bylo jen šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK