PKN prý nestihne podat novou nabídku na Unipetrol

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 25. července (ČTK) - Polská společnost PKN Orlen nestihne podat v termínu novou nabídku na odkup akcií společnosti Unipetrol, podá ji ale v následujících dnech. Agentuře Reuters to řekl informovaný zdroj blízký PKN. Termín pro podání nabídky skončí dnes.

Poláci získali od státu zhruba 63 procent akcií, za které zaplatili 13,05 miliardy korun. Podle zákona musejí podat nabídku na odkup drobným akcionářům, což učinili. Regulační úřady ale původní nabídku odmítly, a PKN tak musí podat novou nabídku. Na trhu se však spekuluje, že PKN nabídne méně, než je současná cena na burze.

"PKN dnes nabídku nepředloží. Odkup ale nabídne během dvou týdnů," řekl zdroj, který si nepřál být jmenován. PKN v první verzi nabízel akcionářům za jeden cenný papír 103 korun, což Komise pro cenné papíry odmítla. Trh původně očekával, že PKN nabídne od 120 do 150 korun.

Akcie Unipetrolu se dnes prodávají na pražské burze za více než 154 korun a proti pátku zpevnily asi o dvě procenta. Pokud PKN dnes nabídku nepředloží, ztratí právo vykonávat hlasovací práva k vlastním akciím. Firma však již minulý týden uvedla, že požádá Komisi pro cenné papíry o odklad zákazu vykonávat tato hlasovací práva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK