Slovensko plánuje v příštím roce emisi dluhopisů za miliardu eur

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 26. července (zpravodaj ČTK) - Slovenské ministerstvo financí plánuje v první polovině příštího roku vydání dluhopisů za miliardu eur. Cílem je zvýšit podíl dluhu v cizí měně a získat nové investory do státních cenných papírů. Vyplývá to z aktualizované strategie státní Agentury pro řízení dluhu a likvidity (ARDAL).

"ARDAL očekává mírné zvýšení poměru domácího a zahraničního dluhu v oblasti státních dluhopisů ve prospěch zahraničního a další přiblížení se k poměru 70 procent (dluhopisy emitované v korunách) ke 30 procentům (dluhopisy emitované v ostatních měnách)," píše se v materiálu. Koncem loňského roku bylo 78 procent státních dluhopisů v domácí a zbytek v cizí měně.

Státní agentura chce v příštím roce rovněž začít se zpětným odkupováním státních bondů a s výměnou dluhopisů před splatností za dluhopisy z nových emisí. Cílem je rozložit splatné emise do delšího časového období a zlepšit likviditu na trhu, uvádí se ve zprávě.

ARDAL uvažuje také o vydání státních dluhopisů pro občany v objemu pět až deset miliard korun. Vláda by tak mohla část zdrojů ušetřit kvůli nižším výdajům při tomto druhu emise v porovnání s prodejem na finančním trhu. Zároveň dostanou Slováci možnost investovat do nových produktů.

"V posledním období se výrazně snížily úrokové sazby na vklady obyvatelstva při téměř nezměněné úrovni úrokových sazeb úvěrových produktů bank. Zde se otevírá prostor pro emitování státních cenných papírů pro obyvatele s mírně vyšší úrokovou sazbou, než nabízí komerční bankovní sektor," soudí agentura.

Slovenská vláda plánovala vydat bondy v cizí měně také letos, kvůli příznivé situaci na domácím finančním trhu, kde výrazně klesly úrokové sazby, ale od záměru ustoupila. Loni v květnu Slovensko vydalo emisi desetiletých eurobondů v hodnotě miliardy eur, což byla zatím největší samostatná zahraniční emise dluhopisů v historii země.

Celkový hrubý státní dluh Slovenska na konci března dosáhl 523,08 miliardy slovenských korun, z toho státní dluhopisy tvoří 77 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK