Databáze SOLUS: Počet záznamů o neplatičích vzrostl o 40 procent

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. července (ČTK) - V databázi sdružení SOLUS, které spravuje informace o neplatících klientech využívajících úvěrové produkty, stoupl k 30. červnu počet záznamů meziročně o 40 procent na téměř 239.000. Důvodem nárůstu je vstup nových členů do databáze a celkový růst trhu. Na tiskové konferenci to řekl tajemník sdružení Jan Stopka s tím, že podíl neplatičů SOLUS nesleduje.

Předsedkyně rady sdružení Alena Ludrovská upozornila na to, že stále více Čechů zkouší své problémy s nesplácenými úvěry řešit další půjčkou. Tímto způsobem se však podle ní dostanou spíše do dalších potíží. Celkem v prvním pololetí o další půjčku požádalo 32.200 neplatičů, čtvrtina z nich přitom žádala opakovaně. Rekordmanem je neplatič žádající o úvěr jedenáctkrát.

Registr SOLUS zaznamenal do konce června přes 560.000 dotazů na neplatiče a více než osm procent jich mělo záznam o problému při splácení úvěrů. Počet dotazů se proti stejnému období loni zvýšil o 95 procent.

Registr fyzických osob obsahuje téměř 239.000 záznamů o 208.000 klientech s problémem při splácení závazků. Od května funguje také databáze právnických osob, v níž je 7110 záznamů o 6908 dlužnících. Dlužná částka po splatnosti činí zhruba 215 milionů korun.

Obliba nákupů na splátky v Česku roste rychlým tempem i v letošním roce. Největší tuzemské firmy financující nákupy na splátky zaznamenaly podle ankety ČTK v prvním pololetí zvýšení objemu obchodů až o desítky procent. Podíl neplatičů se podle nich nezvyšuje.

O úvěr žádá nejčastěji muž ve věku 25 až 55 let s průměrným čistým příjmem 10.000 Kč měsíčně na osobu a 17.000 až 25.000 korun na domácnost. Rekordmanem je klient, který splácí 17 spotřebitelských úvěrů, uvedla členka dozorčí rady Home Credit Finance Karla Henčlová. Průměrná výše úvěru podle ní představuje 10.000 korun. Klienti nakupují na úvěr nejvíce bílou a černou techniku, tedy ledničky, pračky, televizory či DVD přehrávače.

Sdružení SOLUS zodpovědělo loni přes 839.000 dotazů, a bylo tak nejvýznamnějším registrem v ČR. On-line verze databáze SOLUS funguje od loňského února. Od té doby se počet dotazů podle Stopky zvyšuje, největší zájem byl v předvánočním období.

Vedle databáze SOLUS funguje ještě bankovní úvěrový registr, který provozuje společnost Czech Credit Bureau (CCB). Ten loni vyřídil přes 800.000 dotazů. Na přelomu roku se má propojit s registrem informací o klientech leasingových firem a společností nabízejících splátkový prodej, která databázi negativních i pozitivních informací o klientech nebankovních společností spustila koncem června.

Členská společnost SOLUS se na základě dotazu do databáze dozví pouze informaci o existenci dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v databázi uchována tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem klientů.

Členy sdružení SOLUS, které vzniklo v létě 1999, jsou Beneficial Finance, CCB Finance, CCS Česká společnost pro platební karty, Cetelem ČR, Český triangl, Cofidis, Essox, Home Credit Finance, HVB Bank, Profireal, Raiffeisenbank a VB Leasing.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK