PPF: Home Credit zahájí činnost na Ukrajině a v Kazachstánu

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. července (ČTK) - Společnost PPF připravuje zahájení činnosti skupiny Home Credit na Ukrajině a v Kazachstánu. Informovala o tom mluvčí PPF Romana Tomasová. Home Credit se zabývá financováním nákupů klientů. "Rovněž uvažujeme o rozšíření podnikání i do dalších států východní a jižní Evropy," dodal člen představenstva PPF Ladislav Chvátal.

PPF počátkem června oznámila, že vedle klíčového Ruska chce působit především v Číně, Vietnamu, Kazachstánu, Rumunsku, Srbsku a Černé hoře a na Ukrajině. V případě vstupu na tyto trhy chce firma nabízet především finanční služby pro individuální klienty.

Společnost Home Credit v prvním pololetí roku financovala nákupy klientů na klíčových trzích její působnosti, tedy v Česku, Rusku a na Slovensku, za dvacet miliard korun. To znamenalo meziroční nárůst o 113 procent. Skupina Home Credit nabízela v prvním pololetí své produkty a služby ve všech třech zemích na téměř 23.700 prodejních místech. To bylo téměř o pětinu více než na konci roku 2004.

Během prvních šesti měsíců roku Home Credit and Finance Bank v Rusku pokračovala v expanzi do regionů Ruské federace, její distribuční síť se rozrostla na 12.700 maloobchodních prodejen. Banka do konce června získala 1,7 milionu nových klientů a ve své databázi jich měla více než pět milionů.

Home Credit Finance v Česku v prvním pololetí financovala nákupy zboží za 3,19 miliardy Kč, což je o 38 procent více než za stejné období loni. "Na tomto růstu se velkou měrou podílely spotřebitelské úvěry, jejichž dynamika je nejvyšší," doplnil generální ředitel společnosti Miloš Stibor.

Pokles obchodu postihl Home Credit Slovakia. Ta financovala během prvních šesti měsíců nákupy klientů za 1,17 miliardy slovenských korun, zatímco ve srovnatelném období loňského roku to bylo 1,19 miliardy Sk. "Home Credit Slovakia prochází od počátku tohoto roku rozsáhlou vnitřní reorganizací, která odsunula některé aktivity v oblasti revolvingových karet až do druhého pololetí," vysvětlil obchodní ředitel společnosti Martin Vetýška.

Společnosti Home Credit jsou stoprocentně vlastněny skupinou PPF. Ta je jedním z nejvýznamnějších českých finančních investorů, který spravuje aktiva za zhruba 200 miliard Kč. Skupinu tvoří například Česká pojišťovna, Home Credit, eBanka a specializované společnosti zabezpečující komplexní servis spojený se správou majetku. PPF zatím rozvíjí své aktivity v regionu střední a východní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK