Americké akcie kvůli DuPontu klesly, dolar posiloval

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 27. července (ČTK) - Americké akcie v úterý kvůli ztrátám chemické společnosti DuPont oslabily. Vedlo se však technologickým titulům v čele s Texas Instrument; index technologického trhu tak skončil se ziskem. Dolar díky zprávám z Číny posiloval.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů klesl o 16,71 bodu, tedy 0,16 procenta, a uzavřel na 10.579,77 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 9,25 bodu, čili o 0,43 procenta, na 2175,99 bodu.

Chemická společnost DuPont klesla o 6,6 procenta kvůli nepříznivému výhledu na zbývající část letošního roku. Největší světový výrobce čipů do mobilních telefonů Texas Instruments díky příznivým výsledkům hospodaření rostl a připsal si 5,5 procenta. Vysoké zisky za druhé čtvrtletí vytáhly vzhůru také firmy Lockheed Martin a Tellabs.

Dolar v úterý přes zhoršení důvěry amerických spotřebitelů posiloval. Přispělo k tomu oznámení čínské centrální banky, že v blízké době nechystá další revalvaci domácího jüanu. Část investorů prodávala dolar a kupovala jen, protože doufala, že další revalvace jüanu se promítne do růstu ostatních asijských měn, nyní však byla nucena své záměry přehodnotit.

V závěru obchodování dolar vůči jenu zpevnil téměř o jedno procento na 112,48 JPY. Euro k jenu vzrostlo o 0,6 procenta na 135,15 JPY. Proti dolaru však oslabilo o 0,3 procenta na 1,2019 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK