Japonské akcie zpevnily, trh vedla emise Advantest

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 27. července (ČTK) - Ceny japonských akcií se ve středu zvyšovaly a hlavní index vystoupil na nejvyšší úroveň za zhruba 15 týdnů. Investoři měli zájem hlavně o společnost Advantest, které sice výrazně klesl čtvrtletní zisk, avšak zachovala výhled na zbytek roku beze změn.

Index Nikkei 225 si připsal 97,12 bodu a den uzavřel vyšší o 0,83 procenta na 11.835,08 bodu. Ocitl se tak na nejvyšší úrovni od 8. dubna. Širší index Topix zpevnil o 0,84 procenta na 1198,97 bodu.

Obchodování na akciovém trhu ovlivňoval i devizový trh, kde se snižuje kurz japonského jenu. Ten se dostal na úroveň, kde byl před revalvací čínského jüanu, což pomáhá výrobcům automobilů a exportérům. Nedařilo se emisi Canon, jejíž výsledky nebyly tak dobré, jak se na trhu očekávalo.

"Vidíme náznaky, že se zlepšuje nálada, a investoři si spíše všímají pozitivní stránky věci, třeba výsledků firmy Advantest," řekl k situaci na trhu analytik v makléřské společnosti Tachibana Securities Keniči Hirano. Investoři podle něj nechali nižší zisky bez povšimnutí a zaměřili se na výhled do budoucna.

Na devizovém trhu se zvyšuje kurz dolaru, který se už vrátil na úroveň, kde byl těsně před revalvací čínského jüanu. Investoři se totiž opět zaměřují na úrokový diferenciál, který ze všech hlavních světových měn hovoří pro dolar. Vyšší úrok než Američané mají v Británii, spekuluje se ale, že tam půjdou sazby dolů.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2003 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2036 USD, kde byl v úterý. Na paritě s japonským jenem zpevnil na 112,73 ze 111,96 JPY, a také euro k jenu zvýšilo kurz na 135,30 z úterních 134,76 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK