Návštěvnost kin se v pololetí výrazně snížila

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. července (ČTK) - Česká kina v prvním pololetí letošního roku zaznamenala výrazný propad návštěvnosti i tržeb. Zatímco za prvních šest měsíců loňského roku zavítalo do tuzemských kinosálů zhruba šest milionů lidí, tak letos jich bylo 4,63 milionu. Biografům v pololetí citelně klesly také tržby, a to z loňských 553 milionů korun na 423,2 milionu korun, informovala Anna Černá z Unie filmových distributorů.

Česká kina se letos po několika úspěšných letech potýkají s odlivem diváků. Již v prvním čtvrtletí letošního roku totiž do tuzemských biografů zavítalo 2,34 milionu návštěvníků, což bylo zhruba o milion méně než ve stejném období loni. Tržby kin v prvním letošním čtvrtletí meziročně klesly z 308 milionů korun na 223 milionů korun.

Čtvrtletní pokles návštěvnosti kin přisoudila Černá absenci filmových trháků, které by do kinosálů přitáhly více diváků. Na vině podle Černé bylo i stále rostoucí filmové pirátství. Někteří odborníci přičítají letošní propad návštěvnosti také rostoucímu zadlužování českých domácností, které jsou proto nuceny přehodnotit své výdaje a úspory v rodinném rozpočtu nejčastěji hledají právě v penězích vyčleněných na kulturu.

Návštěvnost kin mírně klesla již v loňském roce, kdy do biografů zavítalo 12,05 milionu lidí, zatímco o rok dříve jich bylo rekordních 12,14 milionu. Na druhou stranu díky vyššímu vstupnému loni Češi utratili za návštěvu kin více než 1,1 miliardy korun a o zhruba 22 milionů korun tak pokořili rekord z roku 2003.

Tuzemský filmový trh po roce 1999 zejména díky nástupu multikin překonal krizi, s níž se potýkal od začátku 90. let. Návštěvnost kin dramaticky klesla v roce 1994, kdy se snížila z bezmála 22 milionů diváků v roce 1993 na 12,9 milionu lidí. V následujících letech se návštěvnost pohybovala kolem devíti milionů lidí ročně a nejnižší byla v roce 1999, kdy do tuzemských kin zavítalo 8,4 milionu diváků. Od té doby návštěvnost kin pozvolna rostla až na 12,1 milionu lidí v roce 2003.

Multikina měla loni takřka sedmdesátiprocentní podíl na tržbách tuzemských biografů. Tempo růstu podílu multiplexů na tržbách se však ve srovnání s předešlými lety výrazně zpomalilo, protože loni nebylo v ČR zprovozněno žádné nové multikino. Naopak z pohledu návštěvnosti multikina v loňském roce stagnovala a jejich podíl na celkovém počtu diváků se meziročně snížil o sedm setin procenta na 53,71 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK